“Na ivici prevare.” Kako privatne banke matičnih ćelija varaju roditelje?

Roditelji koji su matične ćelije iz krvi pupčanika svoje djece povjerili propaloj Biobanci ili nekoj drugoj privatnoj banci krvi iz pupčanika na dugotrajno skladištenje trebali bi biti svjesni da su ih na to nagovorila pogrešna obećanja o izuzetnosti i nezamjenjivosti ovih stanica.

Napredak medicine otišao je u drugom smjeru i danas je upotreba matičnih stanica iz krvi pupčane vrpce u opadanju. “Njihova obećanja su veoma daleko od istine”, rekao je pedijatrijski hematolog dr. John the Badger piše N1 Slovenija.

“Vaše dijete je po rođenju obdareno jedinstvenom polisom osiguranja – potentnim matičnim ćelijama u krvi i tkivu pupčane vrpce”, piše na web stranici kompanije Biobank, koja je i danas aktivna, uprkos činjenici da je kompanija bez upozorenja prestala sa radom i roditelje koji su za otprilike 2.000 eura na 20 godina povjerili pohranu matičnih ćelija svoje djece, ostavili su na cjedilu .

„Pohranjene matične ćelije Vaše dijete može koristiti u bilo kojem trenutku svog života za moguće liječenje gotovo 100 različitih bolesti. /…/ Skladištenje matičnih ćelija pri rođenju predstavlja najkvalitetniji resurs u slučaju liječenja“, obećavaju na web sajtu.

“Za 30 godina nismo iskoristili nijednu jedinicu krvi iz privatne banke”

Slična obećanja mogu se naći i na web stranicama drugih pružatelja usluga skladištenja matičnih stanica iz krvi pupkovine koji još uvijek posluju i skladiše krv iz pupkovine.

“Ako pročitate reklamne poruke koje ove banke objavljuju na internetu, možete ustanoviti da su na granici prevare, jer su obećanja jako daleko od istine. Njihovo oglašavanje me podsjeća na reklamiranje dodataka ishrani“, rekao je dr. Janez Jazbec , šef Kliničkog odjela za dječju hematologiju i onkologiju na Pedijatrijskoj klinici Ljubljana.

“Hvale se da je moguće liječiti na desetine različitih bolesti matičnim stanicama iz krvi pupčane vrpce, ali ne kažu da se u tim slučajevima ne liječi vlastitim ćelijama, već ćelijama drugih donatora, bilo srodnika ili od javne banke.”

Prema dr. Jazbecu, presađivanje vlastitih ćelija (autologna transplantacija) ne dolazi u obzir, jer su u tim ćelijama prisutni i genetski poremećaji koji su uzrokovali bolest.

„Na našem odjelu redovno vršimo transplantaciju hematopoetskih matičnih stanica više od 30 godina, ali nikada nismo koristili niti jednu jedinicu krvi iz pupčane vrpce koja se čuva u privatnoj banci.” kazao je doktor.

Pusta obećanja

Od svog osnivanja, privatne banke krvi iz pupkovine jahale su na uzbuđenju i obećanjima o matičnim ćelijama, za koje većina javnosti zna samo da se potencijalno mogu razviti u bilo koju ćeliju u ljudskom tijelu. Ova informacija pobuđuje maštu i nudi izglede za futurističku budućnost.

“Već prije 30 godina, kao novajlija u oblasti hematologije, čuo sam za izglede liječenja hematopoetskim matičnim stanicama, za koje se kaže da su sposobne da se razviju u bilo koje tkivo u tijelu”, rekao je dr. Samo Zver , šef Kliničkog odjela za hematologiju ljubljanskog Kliničkog centra.

„Rečeno je da je samo pitanje vremena kada ćemo znati izliječiti sve karcinome, kada ćemo znati popraviti ili čak zamijeniti oštećene organe… Da ćemo imati samouslužnu radnju ljudskih rezervnih dijelova na raspolaganju. Do danas se praktično nigdje nismo pomjerili na ovom području.” kaže priznat stručnjak.

Slika svijetle budućnosti, u kojoj više nema neizlječivih bolesti i nepopravljivih povreda, postala je komercijalna prilika. “Novac je bio okačen na potencijalne izglede matičnih ćelija, o kojima je u određenoj mjeri bilo legitimno sanjati i maštati, a kao rezultat toga, cijela priča je dobila mnogo “veličanstveniji” okvir nego što zaslužuje u stvarnosti”, rekao je dr. . Zver.

“Čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce reklamirano je kao osiguranje da ćete uvijek imati rezervne dijelove za popravku vašeg tijela. Ali to se do danas nije ostvarilo. Takođe nije bilo naznaka da je proboj blizu.”

Za sada, istakao je Zver, i dalje je slučaj da privatno skladištenje krvi iz pupčane vrpce ima smisla samo ako u porodici postoji pacijent sa bolešću koja se može izliječiti transplantacijom matičnih ćelija hematopoeze. Za druge svrhe, međutim, nema dokazanih koristi.”

Napredak medicine otišao je u drugom smjeru

Privatni pružaoci usluga skladištenja krvi iz pupčane vrpce uvijek su opravdavali svoje usluge predviđanjem napretka u medicini i znanosti koji će stvoriti nepresušni izvor zdravlja i mladosti iz matičnih stanica iz krvi pupčanika djeteta. U stvari, dogodilo se suprotno. Napredak u medicini i nauci učinio je matične ćelije krvi pupčanika manje važnim.

“Zbog razvoja u oblasti transplantacijske medicine, hematopoetske matične ćelije iz krvi pupčane vrpce gotovo više nisu potrebne u hematologiji”, objasnio je dr. Zver. “Umjesto toga, možemo koristiti alternativne izvore hematopoetskih matičnih stanica, budući da se te matične stanice mogu naći praktički po cijelom tijelu čak i kod odrasle osobe.”

Postupkom “afereze”, na primjer, matične ćelije se mogu dobiti iz krvi odrasle osobe, a mogu se izolirati i iz masnog tkiva. „Prednost ovih zahvata je što možemo dobiti znatno više hematopoetskih matičnih stanica nego iz krvi pupčane vrpce. A proces transplantacije matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce je skuplji“, rekao je Zver.

Skladištenje krvnih zrnaca iz pupkovine danas je “vjerovatno besmisleno”

Priču doktora Zvera potvrđuje i njegov kolega dr. Matjaž Sever , šef transplantacije hematopoetskih matičnih stanica na odjelu hematologije. “Posljednjih godina transplantacija hematopoetskih matičnih stanica iz krvi pupčane vrpce gotovo je potpuno prestala i umire. Počeli smo da se oslanjamo na ove haploidentične transplantacije.” kazao je.

Za transplantaciju se koriste hematopoetske ćelije pacijentove djece ili roditelja, koje se po pravilu dobijaju iz krvi postupkom afereze. Sa ovim ćelijama, poklapanje sa pacijentom je polovično, što se kontroliše suzbijanjem imunološkog odgovora u posebnoj, novijoj proceduri transplantacije. Na taj način mogu pronaći odgovarajućeg donora za čak 95 posto pacijenata.

“U današnje vrijeme, zbog napretka medicine, pohranjivanje hematopoetskih matičnih stanica iz krvi pupčane vrpce vjerovatno je besmisleno”, objasnio je dr. Sever. “Vjerovatnoća da ćete ih ikada koristiti je vrlo mala.” zaključio je. 

(TIP/Izvor: N1 Slovenija/Foto: Ilustracija/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.