Foto: 2 miliona KM za podršku manje razvijenim općinama u TK

Sa ukupno 2 miliona KM Vlada Tuzlanskog kantona sufinansirat će ukupno 8 projekata u Teočaku, Sapni, Čeliću, Kladnju i Doboj Istoku. Rezultat je to nedavno donesenog Programa o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu u 2024. godini, a premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u srijedu je sa načelnicima i predstavnicima općina potpisao ugovore o dodjeli sredstava.

Ovim činom stvorili su se preduslovi za početak investicijskih projekata koje će sigurno doprinijeti bržem ekonomskom razvoju i stvaranju preduslova za kvalitetniji život građana. Općini Teočak dodijeljeno je ukupno 543.478,26 KM za projekte izgradnje obdaništa i stadiona u Teočaku, Općini Sapna 543.478,26 KM za rekonstrukciju putne infrastrukture i izgradnju poslovno-proizvodnog objekta, Općini Čelić 456.521,74 KM za sanaciju i asfaltiranje lokalnih puteva, a Općini Doboj Istok odobreno je 173.913,04 KM za asfaltiranje lokalnih puteva. Općini Kladanj je planirano 282.608,70 KM za rekonstrukciju cjevovoda gradskog vodovoda „Starićka rijeka“ i rehabilitaciju pristupne saobraćajnice za ski–lift Karaula sa parking površinama, ali će realizacija ovih projekata započeti nakon što se okonča proces pravdanja ranije odobrenih sredstava. Svi projekti sastavni su dio Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona 2024-2026. godina.

„Ovim činom započinjemo i konačnu realizaciju Programa podrške nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama našeg kantona. I ovaj program je pokazatelj koliko Vlada Tuzlanskog kantona istinski vodi brigu o ravnomjernom razvoju svih područja i koliko pokušavamo biti solidarni prema onim lokalnim zajednicama kojima je naša pomoć i podrška najpotrebnija. Na današnjem sastanku smo razgovarali i istaknuto je da je ovaj zakon, koji je i osnova za Program, pogodio srž problema da zapravo zaista ovim malim općinama koje imaju i manje prihode, značajno koristi kada je pitanju realizacija mnogobrojnih projekata. Iz godine u godinu vidimo efekte tog zakona na terenu i sretan sam što su raznovrsni projekti kojima općine konkurišu i koje odobravamo. Dakle od izgradnje obdaništa, fudbalskih terena, projekata vodosnadbijevanja, uređenje lokalnih puteva, izgradnje društveno-poslovnih objekata sve su to projekti koji daju satisfakciju Vladi Tuzlanskog kantona što je podrška ovakvim projektima“, rekao je danas premijer Halilagić, te načelnicima zaželio da ulaganja i investicije doprinesu ekonomskom razvoju općina i da uskoro te općine izađu iz ovih nepopularnih ekonomsko – statističkih kategorija.

„Radi se dva bitna projekta, pravimo prvo ono da imamo smjesti gdje one naše najmlađe, da se djeca druže. Mi po zadnjim pokazateljima imamo nekih stotinu djece u predškolskom uzrastu od godine do šest godina, znači kad djeca mogu da pohađaju obdanište, a onda, kad prerastu obdanište, osigurat ćemo im sportski teren da imaju gdje da se bave sportom. U svakom slučaju, znači dva veoma korisna projekta i dva veoma korisna objekta za Teočak, ono što do sad nismo imali, i što će koristiti svim građanima Teočaka“, riječi su načelnika Općine Teočak Tajiba Muminovića.

Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović ističe da je osim sanacije putne infrastrukture, drugi projekat u ovoj općini usmjeren ka stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.

„Konačno trebala bi da se završi sa izgradnjom poslovno – proizvodni objekat u Sapni i da bude spremna da se u njoj u narodnom periodu zaposli oko stotinjak radnika. Trenutno imamo naznake da će biti investitora koji žele investirati i raditi na teritoriji Sapne i zato nam je posebno značajan ovaj projekat, a time nam je i draže da je Vlada prepoznala takvu potrebu.

Nakon današnjeg potpisivanja načelnici su uz zahvale i pohvale za ovakvo djelovanje Kantonalne vlade ukazali i na nedostatak sistemskog rješenja podrške nedovoljno razvijenim lokalnim zajednicama na nivou države Bosne i Hercegovine, te da bi bilo veoma dobro ukoliko bi Federacija BiH ili državni nivo vlasti pokrenuli slične projekte koji bi zadržali mlade osobe u ovim sredinama i pomogli njihov brži i kvalitetniji razvoj.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.