Foto: U Tuzli otvoreni 5. “Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti”, na prvoj projekciji više od 500 učenika

Manifestacija ‘5. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti’ u utorak je u Bosanskom kulturnom centru TK svečano otvorena obraćanjem zvanica i organizatora, te projekcijom filma “Virtuelni zatvor”, čime je u ovoj ustanovi kulture nastavljena tradicija obilježavanja Svjetskog dana audio-vizuelnog naslijeđa.

Za razliku od prethodnih godina, u ovoj, petoj po redu, u fokusu su aktuelne teme koje tretiraju probleme mladih, ali i filmovi čiji su kreatori mladi ljudi.

Zadovoljstvo ovakvim načinom aktuliziranja problema sa kojima se danas susreće ova populacija, na otvaranju manifestacije je istakao i prof.dr. Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

-Značajno je da ovako velikom broju učenika budu prikazani filmovi koji govore o određenim neprihvatljivim ponašanjima kao što su međuvršnjačko nasilje ili ovisnost o društvenim mrežama ili video igrama, što je svakako naš doprinos na prevenciji takvih pojava. U prošloj školskoj godini smo imali mjesec prevencije nasilja i ove godine planirano iste aktivnosti. Djeci moramo ponuditi alternative za neprihvatljiva ponašanja, a to su svu svakako sport, kultura i upravo ovakvi sadržaji – istakao je ministar prof.dr. Ahmed Omerović.

Slično razmišljanje je podijelio i Damir Gazdić, ministar kulture, sporta i mladih Tuzčanskog kantona.

-Ponosan sam na jedan ovakav projekat koji Bosanski kulturni centar realizuje sa svojim partnerima, ali i brojnim obrazovnim ustanovama, što i jeste jedna od naših intencija da interdisciplinarnim radom i djelovanjem preventivno djelujemo kada su pitanju problemi društva, al i zajedničkim radom stvaramo kvalitetne programe koji okupljaju veliki broj učenika – rekao je ministar  Damir Gazdić.

Sudeći po interesovanju škola, broj od 1.500 učenika koji su prošle godine pratili programe na ovoj manifestaciji, ove godine će biti i veći. Novina je da nakon projekcije filmova, učenici srednjih škola kroz razgovor sa učenicima u publici razgovaraju o filmovima i temama koje oni obrađuju.

-Razgovori o filmovima su značajan iskorak u odnosu na radnije godine, jer na taj način učenici pored audio-vizelnog doživljaja, kroz dijalog o filmu dobijaju dodatne informacije o temi koju film tretira i koju djeca nakon filma nose sa sobom, a što nam je, konkretno kod ovakvih filmova i cilj. Naravno pored novih sadržaja dio programa ostaju i filmovi iz arhiva filmskih centara iz BiH i regije, za koje također postoji interesovanje. Podatak da je samo današnju projekciju gledalo više od 500 učenika govori da smo već uveliko uspjeli u onome što ovom manifestacijom želimo postići – rekao je Nedim Ćudić, stgručni saradnik za odnsoe s javnošću u JU BKC TK.

Podsjećamo, u tri dana manifestacije bit će prikazane projekcije filmova u dva termina, a cilj je da ove filmove, koji se u Tuzlanskom kantonu jedino javno prikazuju u okviru ove manifestacije vidi što više mladih ljudi koji će se na taj način dodatno edukovati o razvoju video produkcije od njenog početnog razvoja do digitalnog doba, dodatno uči o historiji i kulturi življenja ovog dijela Bosne i Hercegovine, ali i biti upoznati za problemima mladih o kojima govore filmovi.

Tako su učenicima dostupni filmovi iz arhive Filmskog centra Sarajevo: “Magareće godine” (1994.) nastao po romanu Branka Ćopića i dokumentarni filmovi nastali na širem području sjeveroistočne Bosne u periodu 1950. – 1971. godine, te popularni film za djecu “Koko i duhovi” iz 2011. godine nastao u produkciji Kinorame i HRT-a, snimljen po romanu Ivana Kušana.

Filmovi nakon kojih će biti organizovani razgovori o temema koje filmovi tretiraju su “Virtelni zatvor” (Tuzlascope) edukativno-informativni film o ovisnosti mladih o prekomjernom korištenju interneta i videoigara, zatim film “Od gnijezda do zvijezda” (Tuzlascope) čija tema su različiti oblici međuvršnjačkog nasilja i nasilja u porodici i film “Efendijin zavjet” (ORC) koji govori o tuzlanskom muftiji Muhamedu Šefketu efendiji Kurtu, koji je nesebičnim zalaganjem u 2. svjetskom ratu spasio veliki broj svojih sugrađana različitih nacionalnosti od planiranog pokolja.

Čertverodnevna manifestacija, u ovom obliku jedinstvena u Bosni i Hercegovini bit će završena u petak 25.10.2024. godine, kada će biti organizovana Panel diskusija „Film i stvaralaštvo mladih – mogućnosti i perspektive“, na kojoj će se razgovarati o novom programu ove manifestacije, koji bi trebao zaživjeti već naredne godine.

Partneri Bosanskog kulturnog centra TK u realizaciji ove manifestacije su Savremeno-umjetnička škola Tuzla, Udruženje mladi Tuzle, JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, JU Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla i Behram-begova medresa Tuzla. Filmove za projekcije su ustupili Filmski centar Sarajevo, Kinorama Zagreb, Tuzlascope i Omladinski resursni centar Tuzla, a maifestaciju je podržala i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.