Dvije trećine ljudi ima probleme s podmirivanjem osnovnih mjesečnih troškova

Čak 66,3 posto stanovništva u Hrvatskoj ima poteškoće s podmirivanjem osnovnih mjesečnih troškova. Hrvatska se tako našla na neslavnom četvrtom mjestu u Europskoj uniji po broju stanovnika koji ima probleme s troškovima poput režija, stanarine i hrane.

Grčka prednjači na listi, budući da gotovo 90 posto stanovnika ima probleme s podmirivanjem osnovnih životnih troškova, javlja HRT.

Od Hrvatske su u slabijoj poziciji još samo stanovnici Rumunjske i Bugarske.

Prosjek stanovnika Europske unije kojima visoki troškovi života predstavljaju problem je 45,4 posto.

Financijski najbolje stoje stanovnici Nizozemske gdje manje od petine ima problem sa servisiranjem osnovnih troškova.

Nakon Nizozemske, Njemačka se unatoč problemima nalazi na drugoj najboljoj poziciji, a prate je zemlje Beneluksa.

Europski parlament objavio je “EU postizborno istraživanje 2024.” o stavovima birača i prioritetima građana. I u Hrvatskoj i u EU-u dominiraju gospodarske teme.

Rast cijena i troškova života (42 posto) te stanje u gospodarstvu (41 posto) bili su glavni poticaj europskim građanima da izađu na izbore za Europski parlament u lipnju ove godine. Trećina birača (34 posto) ističe kako ih je na glasanje potaknula međunarodna situacija, a sličan udio ispitanika izdvaja obranu demokracije i vladavine prava (32 posto).

I birači u Hrvatskoj glavni su poticaj za izlazak na izbore primarno našli u temama koje utječu na njihov standard. U značajno većem postotku nego na EU razini na prvom su mjestu također rastuće cijene i troškovi života 56 posto, slijedi gospodarstvo 55 posto te socijalna zaštita i pristup zdravstvenoj skrbi 37 posto.

(TIP/Izvor: HRT (E.D.)/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.