Država i reforme na čekanju – partnerima u vlasti termini letova se ne slažu

Sastanak koalicionih partnera na državnom nivou ponovo odgođen. Dugom nizu opravdanja koja smo do sada slušali dodat je novi – službena putovanja. I to dok kod kuće čekaju mnoga neriješena pitanja poput evropskog puta zemlje, reformskih zakona i Plana rasta. No, to za državne lidere očito nije prioritet, jer za isti sto koalicioni partneri nisu sjeli mjesecima.    

Najave, pa odgađanja. I sve duža lista opravdanja. Tako i ovaj put. Na koalicione partnere na državnom nivou uzalud čekamo mjesecima da sjednu za isti sto i riješe pitanja koja u ladicama skupljaju prašinu. Pitanja poput evropskog puta Bosne i Hercegovine, reformskih zakona, Plana rasta, izbora novog direktora SIPA-e i mnogih drugih sačekat će još malo jer očigledno se partnerima termini letova ne slažu.

“Ne možemo se složiti, gospodin Dodik se vraća, on je na putu do sutra, onda ide gospodin Čović na put, onda idemo mi, vodim jednu delegaciju privrednika u Mađarsku tako da ćemo početkom one tamo sedmice imati sastanak”, izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

No, obećani sastanak nikako da dočekamo. Jer datumi su najveći problem u situaciji kada se goruća pitanja gomilaju. A ako se partneri o datumu sastanka i usaglase, šta uopće očekivati u atmosferi ucjena, prijetnji i blokada kojima se kraj ne nazire.

“Vidim da su ponovo bez bilo kakvih konsultacija ponovo zakazali neke sastanke kao partnera na nivou Bosne i Hercegovine. Niti su me pitali za prošli sastanak, za jučašnji dogovor, niti me pitaju za sljedeći dogovor. Vidim da oni to opet zakazuju za 22., ja tu nisam, putujem. Oni to namjerno sada zakazuju da bi rekli da Dodik blokira. Ne blokiram. A kad vam Dodik dođe tamo, prvo pitanje će biti Ustavni sud, ono što ste izvarali, drugo će biti Buk Bijela, treće aerodrom”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

I na kraju opet završimo na mrtvoj tački u kojoj krivicu za nerad niko ne preuzima već je po ustaljenom principu uvijek druga strana ta koja blokira.

“Kako funkcionira vlast u Bosni i Hercegovini? Kad je u pitanju bošnjački i srpski narod, i tu je njihov narod vrlo jasno odgovorio. Nažalost, Trojka, koja je s nama uime bošnjačkog naroda, nije baš na pravi način praćena na ovim lokalnim izborima. Kod srpskog naroda to je malo drugačije. Mi smo tu da budemo na središtu između jednih i drugih i da predvodimo evropski put Bosne i Hercegovine, koliko god malobrojni, najjača smo politička pozicija u Bosni i Hercegovini kroz HDZBiH”, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZBiH.

Slika koju prezentuju koalicioni partneri ništa je do apsurd, stava je opozicija. Zamijenili su prioritete, pa su politički ciljevi odavno iznad onih građanskih.

“Nakon dva mjeseca pauze, oni nemaju načina ni da se uzajamno ispoštuju, da se sastanu i da rade ono što im je zadaća, a to je evropski put. Milorad Dodik nema više ni puno interesovanja da učestvuje u ovim razgovorima, praktično je dobio sve što je želio. Ostao je Ustavni sud i izgon stranih sudija Ustavnog suda BiH. Sve druge želje iz Trojke su mu ispunili”, ocijenio je Safet Kešo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH.

Ustupci, pa opet blokade i opravdanja. Prethodnih mjeseci održano je samo nekoliko pojedinačnih sastanaka koalicionih partnera. Reforme čekaju, odgovornost ne preuzima niko, a BiH u političkom mraku.  Možda se nešto i promijeni ukoliko partneri u vlasti konačno od silnih putovanja nađu vremena da za istim stolom razgovaraju.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Emine Smajlović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.