Budu "izbori! "Građani" svojim "glasovanjem" kažu da im je dobro!! Zato što bi pokojni Dino Dvornik pjevao:" Udri jače manijače...!"…
Ono što jedemo može utjecati na naše emocije, misli i ponašanje – evo koje četiri vrste hrane poboljšavaju zdravlje mozga
Nova istraživanja pokazuju da su mozak i crijeva povezani na više načina. Ono što jedemo potencijalno može utjecati na naše misli, emocije i ponašanja, tvrde stručnjaci.
“Tvari koje proizvode bakterije u crijevima mogu putovati ili slati signale živcima, poput vagusnog živca, direktno u mozak – pokrećući različite aktivnosti u mozgu koje mogu promijeniti raspoloženje, ponašanje, pamćenje i kogniciju”, objašnjava dijetetičarka Katherine Brooking, prenosi EatingWell.
Taj proces djeluje u oba smjera jer signali iz mozga također putuju prema crijevima i utječu na mikrobiom. To znači da ono što jedemo potencijalno može utjecati na naše misli, emocije i ponašanja, tvrde stručnjaci.
Također, vjerovatno smo čuli da fermentirana hrana sadrži korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva, ali te namirnice ne donose korist samo za crijeva – također mogu podržavati zdravlje mozga. Stoga su stručnjaci za prehranu izdvojili nekoliko vrsta fermentirane hrane koje bismo trebali uključiti u prehranu za zdravlje mozga.
1. Jogurt
“Jogurt je osnovna namirnica u mom hladnjaku, a njegova svestranost olakšava dodavanje u svaki obrok ili užinu”, kaže Brooking.
Nutricionistica i dijetetičarka Amy Kimberlain preporučuje jogurt jer sadrži probiotike koji “pomažu u održavanju zdravog mikrobioma crijeva, podržavaju proizvodnju neurotransmitera, smanjuju upalu i pružaju ključne hranjive tvari koje štite i poboljšavaju funkciju mozga.”
2. Kimchi
Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća, bogato probioticima. Studije sugeriraju da specifični probiotici u kimchiju mogu poboljšati kognitivnu funkciju i imati neuroprotektivne učinke. Osim toga, kimchi je bogat vitaminom K i antioksidansima, poput vitamina C, koji jačaju imunitet i pomažu u zaštiti stanica.
3. Kombucha
“Kombucha sadrži probiotike koji mogu pomoći u ravnoteži mikrobioma”, kaže Kimberlain.
Kombucha je bogata i polifenolima koji smanjuju oksidativni stres i mogu spriječiti neurodegenerativne bolesti, tvrde nutricionisti i naučnici.
4. Kefir
Kefir je fermentirani napitak bogat probioticima. Istraživanja pokazuju da konzumacija kefira može poboljšati relacijsko pamćenje, a osobe koje su ga konzumirale povećale su koncentraciju korisnih bakterija u crijevima.
Zaključno, ova povezanost između crijeva i mozga ističe koliko prehrana može utjecati na cjelokupno zdravlje tijela, uključujući mozak. Uključivanje fermentirane hrane, poput jogurta, kimchija, kombuche i kefira, u prehranu može značajno pomoći u očuvanju zdravlja crijeva i mozga, prenosi Index.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.