Foto: U Gradačcu obilježen Dan Grada, bitke za oklopni voz i Dan „Zlatnih ljiljana“

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Gradačcu je u ponedjeljak započelo obilježavanja Dana grada Gradačac, Bitke za oklopni voz i Dana „Zlatnih ljiljana“. Svečanoj sjednici Gradskog vijeća prisustvovala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Irfanom Halilagićem.

Uz čestitke svim građanima Gradačca premijer Halilagić je istaknuo da se analizirajući razvoj Gradačca u proteklom periodu ne može a ne primijetiti da je Gradačac već etabliran kao jedan od centara sjeverne Bosne, posebno kada se govori o privredi kao jednoj od glavnih poluga razvoja našeg kantona.

„Dan Grada pada u vrijeme kada se svode bilansi za tekuću, a prave planovi za narednu godinu. Vlada Tuzlanskog kantona će u svojim planovima, kao i proteklih godina, vodeći računa o istinski ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica u našem Kantonu, te u skladu sa mogućnostima podržati projekte razvoja Gradačca. U tom svjetlu ove godine je iz Budžeta Tuzlanskog kantona za podršku infrastrukturnim projektima na području Gradačca izdvojeno nešto više od 3,8 miliona KM. Od ovog iznosa skoro 1,3 miliona se odnosi na rekonstrukciju i sanaciju regionalne i lokalne putne infrastrukture, nešto više od 1,2 miliona za izgradnju i rekonstrukciju fiskulturnih sala u školama, od čega se posebno izdvajaju izgradnje fiskulturnih sala u JU OŠ Hasan Kikić i JU OŠ Mehmed beg Kapetanović Ljubušak PŠ Vučkovci, a skoro 860.000 KM za projekte u oblasti vodoprivrede“, kazao je danas premijer Halilagić ističući da su i ova ulaganja jasan pokazatelj želje da do sada postignuti uspjesi u Gradačcu budu nastavljeni u pravcu daljeg razvoja, novih radnih mjesta i uopšte stvaranju boljih uslova za život i rad svih građana.

Današnja sjednica bila je prilika da se prisutni prisjete i dešavanja iz oktobra 1992. godine i uspješno izvedene odbrane Gradačca, kada je agresor pokušao i oklopnim vozom da prodre kroz linije odbrane ovog grada i da ga zauzme.

„Naši heroji su zaustavili ovu grdosiju i napravili prekretnicu u odbrani i ovog kraja, a mnogi analitičari slažu se da je to bila i prekretnica u odbrani BiH“ prisjetio se aktualni gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, te također akcentirao nekoliko značajnih projekata koji su realizirani u proteklom periodu. To se prije svega odnosi na zamjenu oko 40 km vodovodne mreže, čime je Gradačac postao prvi grad u BiH koji je zamijenio sve azbest-cementne cijevi i riješio pitanje vodosnabdijevanja. Nastavljeni su i projekti sanacije lokalne putne infrastrukture, te su nastavljeni poslovni uspjesi privrednih društava u Gradačcu koji su prošle godine ostvarili promet od oko 1,34 milijarde KM, istaknuo je između ostalog danas gradonačelnik Dervišagić.

„Grad Gradačac je u proteklim godinama zaista ostvario određeni napredak, što je svakako podstrek i motiv više da u narednom periodu još snažnije iskoračimo naprijed. Vlada Tuzlanskog kantona je i u proteklom periodu bila „vjetar u leđa“ razvoju Gradačca. Od podrške razvojnim projektima, izgradnje infrastrukture u oblasti obrazovanja, putne infrastrukture i ekoloških projekata do podrške privrednicima onda kada im je bilo najpotrebnije, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i u narednom periodu imamo nekoliko značajnih projekata kojima život Gradačačana želimo učiniti još kvalitetnijim“, kazao je danas novoizabrani gradonačelnik Gradačca i još uvijek aktuelni ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović.

Osim Svečane sjednice Gradskog vijeća, na kojoj su danas istaknutim građanima uručena i posebna priznanja i zahvale, povodom Dana Grada danas je u Gradskom kinu upriličena i promocija filma „Čudo otpora“ autora Avde Husejnovića, a obilježavanje će biti nastavljeno i narednih dana kada je osim polaganja cvijeća i odavanja počasti braniteljima Gradačca i Bosne i Hercegovine, planiran i kulturno zabavni program. Manifestacija završava u subotu smotrom horova koja će u Gradskom kinu biti upriličena u 18 sati i 30 minuta.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.