Čavalić: Tuzlanski kanton se konstantno zanemaruje kod gradnje brzih cesta i autocesta, odgovoran federalni nivo

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku je tražio informaciju od Vlade FBiH o stanju putne infrastrukture u ovom entitetu sa naglaskom na Tuzlanski kanton. Koliko sam upoznat, još nismo dobili odgovor, kaže Čavalić.

Dvodnevna sjednica Zastupničkog doma Parlameta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za 22. i 23. oktobar, a u prijedlogu za dnevni red nema tačke koja se odnosi na stanje cesta u Tuzlanskom kantonu.

Odbor za Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije još u julu je zatraži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine informaciju o stanju cesta u Tuzlanskom kantonu, kako bi se do kraja oktobra na redovnoj sjednici Zastupničkog doma FBiH išlo sa tačkom koja će se odnositi na stanje cesta u Tuzlanskom.

Tada je rečeno da Tuzlanski kanton ima nula brzih cesta i autocesta.

– Naredne sedmice je sjednica Zastupničkog doma FBiH i vidimo da na dnevnom redu nema tačke u vezi sa putnom deblokadom Tuzlanskog kantona. Imali smo usmeno obećanje predsjedavajućeg Dragana Miokovića da će to biti na dnevnom redu, tako da ću svakako ovo pitanje naglasiti na sjednici. Ono što je bitno navesti jeste da jedan kanton, u ovom slučaju Tuzlanski, ne može samostalno rješavati pitanje putne infrastrukture bez podrške Vlade FBiH – govori za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku.

Upitali smo koliko Vlada Tuzlanskog kantona može učiniti kada je riječ o gradnji cesta.

– Odgovornost Vlade TK je da onemogući eventualne administrativne, birokratske barijere koje se mogu pojaviti u praksi. Ipak, najveća odgovornost, naročito ako govorimo o brzim cestama i autocestama je na federalnom nivou. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku je tražio informaciju od Vlade FBiH o stanju putne infrastrukture u ovom entitetu sa naglaskom na Tuzlanski kanton. Koliko sam upoznat, još nismo dobili odgovor – kaže Čavalić.

Dodaje da su samo odgovorile Autoceste FBiH.

– Međutim, na ključno pitanje, a koje sam postavo na sjednici našeg odbora, niko nema odgovora. Pitanje je “kada će građani TK imati priliku da se provozaju barem kilometrom brze ceste ili autoceste u svom kantonu”? Zbog svega nema stajanja u vezi sa isticanjem problema putne blokade TK. Uskoro će se većina zastupnika i drugih izabranih dužnosnika sa ovog kantona okupiti ponovo, a kako bi definisali naredne korake. Ovdje nema politikanstva, već čisto odgovor na puki bezobrazluk da se TK konstantno ignorira i zanemaruje – kazao je Čavalić.

(TIP/Izvor: Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.