Profesori  i studenti Odsjeka za njemački  jezik  UNTZ-a obilježili 100. godišnjicu smrti Franza Kafke

Odsjek za njemački jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u okviru svojih planova za promociju njemačkog jezika i studija na pomenutom odsjeku, početkom godine najavio je niz aktivnosti s ciljem približavanja njemačke kulture i jezika ne samo studentima, već i široj zajednici u Tuzli i okolini. Ove inicijative su namijenjene svima koji su zainteresirani za učenje ovog važnog jezika, kao i za upoznavanje sa kulturnim, naučnim i društvenim dostignućima  istaknutih ličnosti sa ovog govornog područja.

Tim povodom su u srijedu 16.10.2024.godine u prostorijama Doma književnosti profesori i studenti Odsjeka za njemački jezik i književnost, u saradnji sa Goethe Institutom u Bosni i Hercegovini, te Centrom za kulturu Tuzla, prigodno  obilježili 100. godišnjicu smrti jednog od najuticajnijih pisaca njemačkog govornog područja, Franza Kafke.

Izložba pod nazivom  Komplett Kafka , bila je propraćena i radionicom ,koja je uvod u niz događaja koji će biti organizirani do kraja ove godine.

NICOLAS   MAHLER   O   KAFKI

Centralni dio događaja bila je izložba koja prikazuje odlomke iz biografskog stripa o Kafki, kojeg je napisao i nacrtao Nicolas Mahler, svjetski nagrađivani crtač stripova i ilustrator. Mahler, poznat po svojim minimalističkim i duhovitim radovima, kroz ovaj strip uspijeva na jedinstven način dočarati fragmente Kafkinog života i stvaralaštva.Izložba je na humorističan način prikazala Kafkinu ličnost i stvaralački proces, i dala priliku publici da na novi, inovativan, način se upozna sa ovim književnim velikanom.

Pored izložbe, studenti Odsjeka za njemački jezik učestvovali su i u kreativnoj radionici, na kojoj su kroz interaktivne zadatke  istraživali Kafkin opus,kao i njegov uticaj na modernu književnost, te su zaronili u kompleksni svijet Kafke, pisca čija djela i danas fasciniraju svojom dubinom i univerzalnim temama.

Uvod u niz promotivih događaja

Ovaj kulturni događaj ne samo da je bio omaž jednom od najvažnijih autora 20. vijeka, već je  afirmisao važnost književnosti  i  umjetnosti kao sredstva za razumijevanja ljudske egzistencije.

Ova manifestacija, koja je po mišljenju učesnika ocijenjena kao izuzetno uspjela, na najbolji mogući način je nagovijestila događaje  koje  Odsjek za  njemački  jezik  i književnost planira realizirati u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla i Goethe Institutom u Bosni i Hercegovini.

Za ovu uspješno organiziranu manifestaciju, pored učesnika, svakako je potrebno  istaknuti i doprinos i zahvalnost  Goethe Institutu BiH na ustupljenim  slikama, crtežima i ilustracijama ,kao i Centru za kulturu Tuzla i Domu književnosti na ustupljenom prostoru.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.