Foto: U SKPC “Mejdan” održan “Girl’s day”

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić u četvrtak je prisustvovao manifestaciji „Girl’s Day“, održanoj u SKPC „Mejdan“. Događaj je organizovala Fondacija za inovacije, tehnologiju i transfer znanja u saradnji sa DKR Centrom za robotiku Tuzla.

Gradonačelniku Lugaviću uručena je zahvalnica za izuzetan doprinos Grada Tuzle ovoj manifestaciji. Zahvalivši se, gradonačelnik Lugavić izrazivši zadovoljstvo organizacijom „Girl’s Day“, naglasio je: „Važno je napomenuti da je Grad Tuzla usvojio Gender akcioni plan i da aktivno provodimo aktivnosti definisane tim planom. Ponosni smo što u 11 od 13 službi Gradske uprave kao pomoćnice šefova rade moje koleginice, koje svojim radom ostvaruju izvanredne rezultate. Ovo potvrđuje našu posvećenost rodnoj ravnopravnosti. Danas sam želio podijeliti tu poruku s djecom koja su posjetila manifestaciju, jer zajedno, kroz sinergiju, gradimo prosperitetniju i kvalitetniju budućnost.“

„Girl’s Day“ promoviše učešće djevojaka i žena u nauci, tehnologiji i inženjerstvu, pružajući podršku učenicama i studenticama osnovnih, srednjih i tehničkih škola te fakulteta da ustraju u svojim ambicijama, bez obzira na društvene prepreke. Cilj manifestacije je osnažiti buduće generacije naučnica i inženjerki i motivisati ih za razvoj karijera u STEM oblastima.

Grad Tuzla je podržao manifestaciju i nastavit će realizovati konkretne aktivnosti podrške nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prava svih i rodnom ravnopravnošću, kao i dalju podršku razvoju ženskog poduzetništva. Takođe, radit će na zapošljavanju žena iz marginalizovanih grupa i razmjeni iskustava, ideja i znanja koja posjeduju.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.