BHDCA traži vraćanje takse na aerodromima: Ukidanje naknade bez rezultata, čak je pao broj odlazećih putnika

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) traži da se od 1. januara 2025. vrati naknada po prevezenom putniku koju plaćaju aviokompanije jer njeno ukidanje nije dalo rezultate s obzirom na to da nije povećan broj putnika onako kako se očekivalo. Štaviše, smanjen je.

Ovo je sadržano u informaciji BHDCA o efektima ukidanja naknade koje je stupilo na snagu 1. januara ove godine.

Moratorij na naplatu takse po odlazećem putniku je uveden s ciljem, kako je rečeno prošle godine, povećanja broja letova i ozbiljnijeg razvoja avionskog prometa u zemlji.

– Na ovaj način podstičemo strane aviokompanije da povećaju svoje prisustvo u BiH i otvore što više linija iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i Mostara, a sve u cilju povećanja broj putnika – rekao je tada ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.

Sudeći po nedavno pripremljenoj informaciji BHDCA, ovo se nije desilo.

Iz BHDCA navode da je u cijelom regionu povećan broj letova, ali da to nema veze sa privremenim ukidanjem naknade po odlazećem putniku, koju imaju sve države u regionu, već je taj trend očekivan nakon pandemije koronavirusa.

Dali su tabelu u kojoj se vidi rast broja putnika do 2023. godine, a nakon pandemije, ističući da je u BiH rastao broj putnika iako je na snazi bila odluka o plaćanju ove naknade.

Istovremeno, dodaju da podaci govore da je za prvih šest mjeseci ove godine, u vrijeme kada je na snazi bilo privremeno ukidanje ove takse, smanjen broj odlazećih putnika u odnosu na isti period 2023. godine.

Nadalje zaključuju da naplata ove naknade u BiH zapravo nije razlog zbog kojeg su se aviokompanije povlačile s tržišta BiH i smanjivale broj letova, kako je to bilo prezentovano sa bh. aerodroma.

Iz BHDCA su naveli i da posljedice nenaplaćivanja naknade po odlazećem putniku imaju samo oni i budžet institucija BiH.

– BHDCA je izvršila analizu utjecaja efekata obustave primjene predmetne odluke na finansiranje rada BHDCA, te je utvrđeno da je ista dovela do gubitka dijela prihoda BHDCA, planiranih u 2024. godini iz ovog izvora finansiranja, u procijenjenom iznosu od 1,46 miliona KM. Oni su bespovratno izgubljeni… – kažu iz BHDCA, procjenjujući da će do kraja godine izgubiti 3,5 miliona KM ako bi broj odlazećih putnika bio na nivou iz prošle godine.

U informaciji namijenjenoj Vijeću ministara Bosne i Hercegovine poručeno je Vijeću ministara da imaju na umu da je BHDCA jedina vlast civilnog zrakoplovstva u BiH i da u zavisnosti od ugleda BHDCA zavisi i ugled Bosne i Hercegovine u međunarodnom zrakoplovnom okruženju, a on se mjeri ispunjavanjem međunarodnih standarda, dok BHDCA dosad nije ispunio svoje obaveze zbog nemogućnosti zapošljavanja stručnog osoblja.

Na kraju, uz vraćanje na snagu naplate takse po odlazećem putniku, BHDCA predlaže promijenu namjene prikupljenih naknada tako da bude jasnije precizirano da će biti korištena za pomoć međunarodnim aerodromima i drugim subjektima u civilnom zrakoplovstvu BiH i da bude povećan procenat novca koji se dodjeljuje u ovu svrhu.

Osvrnuli su se i na period koji je prethodio donošenju odluke o privremenom moratoriju na naplatu ove takse. Između ostalog su naveli da su sva četiri međunarodna aerodroma u Bosni i Hercegovini dostavila “neku vrstu” analize utjecaja neprimjenjivanja odluke o naplati naknade, ali da je potrebne podatke, koji su i bili traženi iz Vijeća ministara, o broju odlazećih putnika koji podliježu plaćanju naknade dostavio samo Međunarodni aerodrom Mostar. Aerodromi Sarajevo, Banja Luka i Tuzla dostavili su podatke o ukupnom broju odlazećih putnika.

Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, kazao je da se poklopilo puno faktora zašto ukidanje naknade nije dalo rezultate, naglašavajući da je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dalo efekta, dok na preostala tri (Tuzla, Mostar, Banja Luka) nije.

– Aerodrom Sarajevo je dobilo Ryanair na osnovu toga – tvrdi Halilčević.

Istakao je da su i dalje pri stavu da treba uvesti moratorij na plaćanje naknada i to na duži period od godinu dana, na koliko je bio uveden.

– Ugovori se sa aviokompanijama rade na dugoročni period. Zatim imamo zimsku i ljetnu sezonu. A sada se moratorij veže za fiskalnu godinu. Teško je na taj način planirati. Ako sada neko krene letjeti 1. novembra, znači ima dva mjeseca moratorija – pojasnio je Halilčević.

On predlaže da se period moratorija produži ili pak nađe neko srednje rješenje.

– Godina je možda kratak period. Ili možda da se nađe srednje rješenje, možda da za niskotarifne kompanije bude nula. Nama je ova naknada otjerala Ryanair.

Teže je pregovarati kada zemlje regije daju subvencije. Ali kako god da odluči Vijeće ministara BiH, mi ćemo naravno poštovati – dodao je Halilčević.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.