Zarađuju 4.000 eura u Njemačkoj, ali tvrde da paze na svaki cent: ‘Ne možemo mnogo priuštiti’

Majka (42) koja sa suprugom i četvero djece živi u južnom Berlinu za “Berliner Zeitung” opisuje kako imaju mjesečna primanja od 4.000 eura neto što im je jedva dostatno do kraja mjeseca.

“Kao šesteročlana obitelj, trošimo svaki cent”, rekla je.

Žena radi kao trgovkinja, a njezin suprug je vozač kamiona, zajedno s dječjim doplatkom obitelj navodno ima primanja 4.000 eura neto, prenosi Fenix magazin.

Od toga moraju odbiti 1.100 eura za stanarinu, plus hranu, odjeću i školski pribor za djecu. “Ne možemo si puno priuštiti, na odmore uglavnom ne odlazimo. Imamo dnevni budžet od oko 30 eura”, kaže ona za “Berliner Zeitung”.

U kina i zoološke vrtove rijetko odlaze.

Građane najviše plaše troškovi života

Hoće li cijene nastaviti rasti? Mogu li si još uvijek priuštiti svoj stan? Hoće li Njemačku preplaviti više izbjeglica i imigranata? Ova pitanja zabrinjavaju mnoge Nijemce, što pokazuje nedavno objavljena dugogodišnja studija pod nazivom “Strahovi Nijemaca”.

Zabrinutost zbog povećanja troškova života je strah koji se nalazi na prvom mjestu.

Njih 57 posto ispitanih izjavilo je da se boji kako će cijene nastaviti rasti. Ovaj strah je najčešće iskazan u 33 dosad provedene ankete. – Pogled na naše dugoročne statistike pokazuje da Nijemci osjetljivo reagiraju kada je riječ o vlastitim novčanicima, kaže voditelj studije Grischa Brower-Rabinowitsch.

Mnogi Nijemci (52 posto) i dalje strahuju da će stanarine postati preskupe. Ova financijska briga zauzima treće mjesto u studiji, prenosi N1.

(TIP/Foto: Pixabay / Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.