Hoće li do aprila 2025. godine linearni akcelerator u UKC Tuzla biti u funkciji?

Prije nekoliko dana konačno su UKC Tuzla i odabrani ponuđač potpisali ugovor za nabavku linearnog akceleratora koji služi za liječenje najtežih onkoloških pacijenata. Jesu li proceduru nabavke aparata od marta prošle godine do danas otežavale žalbe nezadovoljnog ponuđača što je bilo propraćeno konstantnim poništavanjem tendera ili su u pitanju neki drugi razlozi, utvrdit će Tužilaštvo Tuzlanskog kantona. Procedura uklanjanja starog i instaliranje novog aparata trajat će narednih šest mjeseci, dok je obuka osoblja koje će biti osposobljeno za rad sa novim aparatom već započela ranije u Sarajevu i Zagrebu. A dok novi aparat ne bude instaliran i stavljen u funkciju, teško oboljeli pacijenti i dalje će na zračenja koja život znače putovati u druge kliničke centre u Bosni i Hercegovini.

Konačno potpisivanje ugovora za nabavku linearnog akceleratora i opreme za radioterapiju u udruženjima onkoloških pacijenata u Tuzlanskom kantonu vide kao svjetlo na kraju tunela. Smatraju da će im pružanje prijeko potrebne terapije i borba s bolešću na taj način biti barem malo olakšana. Iz jednog od udruženja koje okuplja onkološke pacijente i pruža im podršku očekuju samo jedno.

„Mi očekujemo da do 10. aprila aparat bude instaliran, to je 180 dana od potpisivanja ugovora, a svi smo svjedoci da je direktor potpisao ugovor sa predstavnikom kuće koja će raditi taj akcelerator“, kazala je Murisa Bričić predsjednica Udruženja Nismo same iz Gračanice.

Od aprila ove godine, broj pacijenata na listama čekanja za radioterapiju je porastao. Trenutno je na ovim listama 140 onkoloških pacijenata. Na prijeko potrebne tretmane radioterapijom odlaze u kliničke centre udaljene stotinama kilometara od mjesta stanovanja.

„Sarajevo ovih dana počinje hospitalizirati pacijente i počinje sa radiotretmanima. U proteklih nekoliko mjeseci je bio zastoju u provođenju radioterapije. Mostar je po dvadeset pacijenata hospitalizirao i provodio radioterapiju, i to određenih regija“, istakao je Šekib Umihanić, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Ugovor o nabavci linearng akceleratora vrijedan 8,5 miliona maraka je UKC potpisao s kompanijom Inel-med iz Mostara. Iz ove kompanije su se obavezali da će linearni akcelarator instalirati u predviđenom roku. S obzirom na duge liste čekanja i proceduru nabavke aparata koja traje više od godinu, zanimalo nas je može li rok od 180 dana za puštanje u rad aparata biti kraći.

„Postoji mogućnost da se koji dan sigurno dobije, ali ne bih špekulirao. Mi ćemo se truditi da to bude što ranije, ali nam je sigurno zakonska obaveza 180 dana da pustimo u pogon opremu koja je predmet ugovora“, kazao je Marko Tadić, predsjednik Uprave društva Inel-med Mostar.

Podjećamo, tender za nabavku linearnog akcelaratora do sada je dva puta u potpunosti poništavan, a isto toliko puta su tenderi obarani u proceduri. Na svaki tender, osim posljednjeg, prijavljivale su se Siemens medicina iz Sarajeva i Inel-med iz Mostara, čiju ponudu je UKC svaki put prihvatao kao najpovoljniju. Nakon toga, ustaljena procedura, Siemens medicina uloži žalbu po više stavki, a Ured za razmatranje žalbi je prihvati kao opravdanu. Tender bude poništen i tako ukrug već duže od godinu. A teško oboljeli pacijenti čekaju. Na posljednji tender, osim Inel-meda, prijavila se i kompanija MSG iz Tuzle, čiju ponudu je UKC ocijenio kao neurednu, bez prava na žalbu. Stoga nije ni upućena Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine na razmatranje. No, pravni zastupnik kompanije MSG iz Tuzle Sanel Nezirić, isti advokat koji je na prošlim tenderima zastupao Siemens medicinu, najavio je pokretanje upravnog spora pred Sudom Bosne i Hercegovine. Moguće opcije su da tužba bude usvojena i da se rješenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača stavi van snage ili da Sud odbije tužbu kao neosnovanu. U oba slučaja, upravni spor ne zadržava ono što je več započeto, pojašnjava advokat Damir Alić.

„Građani neće trpjeti štetu jer je ugovor potpisan, počela je procedura instalacije, obuka radnika… Ali ta firma koja bi eventualno uspjela u upravnom Sporu pred Sudom Bosne i Hercegovine – stekla bi pravo da nadoknadi materijalnu štetu koju je izgubila“, dodaje Alić.

Moguća pogodovanja i raspisivanja prethodnih tendera čije specifikacije odgovaraju samo jednom dobavljaču i onemogućavaju konkurenciju istražuje Tužilaštvo TK-a. Osim toga, utvrđuje se i jesu li aparati koji su ranije korišteni za radioterapiju, a nisu bili servisirani, mogli dodatno štetno utjecati na zdravlje pacijenata. Kako nam je rečeno, još se vrše neophodna vještačenja i analize i nije donesena tužilačka odluka, što bi se uskoro moglo očekivati. Činjenica je da su karcinomi oboljenja s lošom prognozom, te da veliki broj oboljelih, nažalost, izgubi bitku s ovom opakom bolesti. Ali i medicinski stručnjaci teško mogu sa sigurnošću tvrditi kakav bi bio ishod liječenja i je li smrt nekog od onkoloških pacijenata, a bilo ih je u proteklom periodu, nastupila zbog nepravovremenog i neadekvatnog liječenja u UKC-u Tuzla, zbog nedostatka linearnog akceleratora. Jer, svaki slučaj je priča za sebe, a tok liječenja ovisi o vremenu otkrivanja bolesti i mnogim drugim faktorima.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić)

Komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.