Video: Ovo je Muskov robotaksi, dovezao se u njemu na pozornicu

Elon Musk rano jutros po hrvatskom vremenu predstavio je robotaksi s dvoja vrata tipa “galebovih krila”, bez upravljača i pedala.

Kako izgleda Muskov robotaksi

Musk je stigao na pozornicu u Cybercabu, za koji je rekao da će ući u proizvodnju 2026. godine i koštati manje od 30.000 dolara. Rekao je da će trošak vožnje iznositi 20 centi po milji s vremenom, što je oko 12.43 centa po kilometru, a punjenje će biti induktivno, bez potrebe za priključcima.

Naveo je da se automobili oslanjaju na umjetnu inteligenciju i kamere, bez potrebe za dodatnim hardverom kakav koriste konkurenti u robotaksijima, što je pristup koji su investitori i analitičari ocijenili izazovnim, kako s tehničkog tako i s regulatornog aspekta.

“Autonomna budućnost je ovdje. Večeras ovdje imamo 50 potpuno autonomnih automobila. Vidjet ćete modele Y i Cybercab. Sve bez vozača”, rekao je Musk. 

Musk je također predstavio veće samovozeće vozilo, koje može prevoziti do 20 osoba, te prikazao Teslinog humanoidnog robota Optimusa.

Muskov plan je upravljati flotom samovozećih Teslinih taksija koje putnici mogu pozvati putem aplikacije. Pojedinačni vlasnici Teslinih vozila također će moći zarađivati putem aplikacije tako što će izlistati svoja vozila kao robotaksije, prenosi Reuters. 

Događaj u četvrtak, održan u Warner Bros studiju blizu Los Angelesa u Kaliforniji, nosio je naziv We, Robot, što je aluzija na znanstveno-fantastične kratke priče Ja, robot američkog pisca Isaaca Asimova, ali također odražava Muskovo inzistiranje da se Teslu “treba promatrati kao tvrtku za AI robotiku”, a ne kao proizvođača automobila.

“Nema puno informacija o vremenskim okvirima, nije dao puno informacija. Razočaran sam”

Među prisutnima su bili investitori, burzovni analitičari i Teslini obožavatelji.

Investitori koji su očekivali konkretne detalje o tome koliko brzo Tesla može povećati proizvodnju robotaksija, osigurati regulatorno odobrenje i provesti snažan poslovni plan kako bi nadmašila konkurente poput Alphabetovog (GOOGL.O) Wayma, ostali su razočarani.

“Sve izgleda dobro, ali nema puno informacija o vremenskim okvirima. Ja sam dioničar i prilično sam razočaran. Mislim da je tržište htjelo jasnije vremenske okvire”, rekao je Dennis Dick, burzovni trgovac u Triple D Tradingu. “Mislim da nije rekao puno… Nije dao mnogo informacija”, dodao je. 

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Scrfeenshot)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.