Godišnji NATO Forum za osiguranje kvaliteta počeo u Sarajevu

Godišnji NATO Forum za osiguranje kvaliteta (QA Forum) počeo je danas u Sarajevu. Domaćin dvodnevnog događaja, je Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Forum je okupio 61 učesnika iz različitih institucija za edukaciju i obuku akreditovanih od strane NATO-a, s ciljem unapređenje osiguranja kvaliteta unutar NATO-ovog okvira za edukaciju i individualnu obuku (E&IT).

NATO Forum za osiguranje kvaliteta podstiče uspostavljanje veza između predstavnika institucija za edukaciju i obuku i unapređenje aktivne saradnje unutar zajednice za osiguranje kvaliteta. Ključni ciljevi foruma uključuju jačanje sinhronizacije i interoperabilnosti unutar NATO Programa za osiguranje kvaliteta, doprinos razvoju strategije za rešavanje predstojećih izazova, finalizaciju programa rada u oblasti osiguranja kvaliteta za 2025. godinu, te razmjenu naučenih lekcija i najboljih praksi prikupljenih tokom nedavnih posjeta institucijama za edukaciju i obuku u sklopu njihove akreditacije ili reakreditacije.

Ceremonija otvaranja foruma uključivala je obraćanja kontraadmirala Placida Torresija, zamjenika načelnika štaba (DCOS) Direktorata za razvoj multidomenskih snaga (MDFD) u Štabu vrhovnog komandanta Savezničke komande za transformaciju (HQ SACT), Zorana Šajinovića, pomoćnika ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju, pukovnika Damira Alibašića, komandanta PSOTC-a, i majora Olivera Wilda, načelnika Odsjeka za osiguranje kvaliteta HQ SACT. Svi su naglasili značaj ovog foruma za unapređenje NATO-ovih standarda za osiguranje kvaliteta i podsticanju saradnje za pripremu budućih projekata koji će efikasno uticati na NATO-ovu edukaciju i individualnu obuku.

Učesnici foruma su menadžeri kvaliteta ili načelnici tijela za osiguranje kvaliteta iz institucija za edukaciju i obuku institucionalno akreditovanih od strane NATO-a ili onih koje se pripremaju za akreditaciju unutar NATO Programa za osiguranje kvaliteta. Predstavnici institucija koje apliciraju za akreditaciju prisustvuju forumu, uz podršku i smjernice Tima eksperata za osiguranje kvaliteta iz Savezničke komande za transformaciju (ACT).

PSOTC, kao institucija za edukaciju i obuku institucionalno akreditovana od strane NATO, daje svoj puni doprinos aktivnostima unutar NATO zajednice za osiguranje kvaliteta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.