Mirni protesti na Trgu slobode u Tuzli pod sloganom “I ti možeš biti ta osoba”

Na Trgu slobode u Tuzli u 12.05 sati u subotu počeli su mirni protesti pod sloganom “I ti možeš biti ta osoba” koji su organizovani zbog problema vezanih za nabavku linearnog ekceleratora za Univerzitetsko – klinički centar Tuzla. Građane i građanke je na proteste pozvao Mirza Mustafagić, aktivista koji je nedavno realizovao akciju prikupljanja sredstava za opremanje Dnevne bolnice Klinike za onkologiju i radio terapiju UKC Tuzla.

Mustafagić smatra da je menadžment UKC-a Tuzla morao biti otvoreniji prema medijima kada je u pitanju nabavka linearnog akceleratora koji se koristi u liječenju najtežih bolesnika i bolesti. 

– Strahota je šta se dešava na listi čekanja. To se mora riješiti od naknade troškova smještaja i prijevoza. Medicinsko osoblje mora imati bolje uslove za rad. Imam mnogo primjera, ali, recimo, Selma, majka troje djece, 99. je na listi čekanja na zračenje u Zenici. Selma je jedna od njih, ima ih na stotine – kazao je Mustafagić.  

Jučer se otvorenim pismom javnosti obratio premijer Irfan Halilagić, koji je naveo kako bi konačno trebala biti okončana farsa oko nabavke aparata za zračenje tzv. linearnog akceleratora u JU UKC Tuzla.

– O ozbiljnosti ovoga problema, članovi Vlade su prvi put informisani u septembru 2022. godine. Već do kraja iste godine smo osigurali i transferirali sredstva u približnom iznosu od 18,5 miliona KM, od čega je 10 miliona KM bilo za nabavku i promjenu zastarjele opreme i aparata, a namjena preostalog iznosa je upravo za nabavku aparata za zračenje. Sa ovim činom osiguranja i transfera sredstava, sva formalna uloga i nadležnost Vlade, pogotovu u daljnjoj proceduri javne nabavke, prestaje i ne postoji – naveo je Halilagić. 

Naveo je kako će Vlada TK nastaviti raditi na tome da se na JU UKC Tuzla popravlja stanje u odnosu na ono što su zatekli.

– Ukoliko to struka potvrdi i zatraži, Vlada je spremna da obezbijedi sredstva za još jedan linearni akcelerator kako se ovakva ili slična agonija ne bi nikome i nikada ponovila – zaključio je Halilagić. 

Protestni skup na Trgu slobode okupio je veliki broj građana i građanki. 

(TIP/Izvor: Fena/Autor: Edin Skokić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Работал в Центре судебной экспертизы (в прошлом Казахской научно-исследовательский институт судебных экспертиз) с 1977 года, имею почетные грамоты за заслуги…