Foto: Položen kamen temeljac za izgradnju Kampusa Univerziteta u Tuzli

Polaganjem kamena temeljca za izgradnju prvog objekta, u četvrtak je svečano započeta izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli. Ovom svečanom činu i prvom konkretnom koraku koji mijenja izgled cijelog prostora, te Univerzitetu, gradu Tuzli, ali i cijelom Tuzlanskom kantonu donosi mnogo više u smislu kvaliteta visokog obrazovanja, osim predstavnika Univerziteta u Tuzli, Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovale su i brojne druge zvanice i predstavnici univerziteta iz okruženja.

„Danas je zaista veliki dan i oktobar 2024. godine treba biti upisan u historiju, ne samo našeg univerziteta, već i ovoga grada, kantona, pa i naše države. Krećemo sa izgradnjom prve građevine u Kampusu. Građevine u koju će biti smještena četiri fakulteta, ali to je tek početak našeg projekta. Mi gradimo ovdje akademski grad, koji će priuštiti našim i nastavnicima i studentima sve ono što je zapravo jedan univerzitet“, kazala je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermin Hadžigrahić.

Značajnu podršku realizaciji ovog projekta i „vjetar u leđa“ Univerzitetu pružili su Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona.

˝Svjedočimo početku jednog generacijskog projekta. Nekada prije dvije i pol godine smo definisali mjeru „izrada projektne dokumentacije za Kampus“, odvojili 500.000 KM i od tada do danas smo bili svi, mislim i na Skupštinu i na Vladu Tuzlanskog kantona, naravno i na Univerzitet, bili smo odlučni da dođemo do ovog današnjeg dana, do ovog čina i želim reći da sam veoma sretan. Naravno potpuno smo svjesni da je ovo veliki „zalogaj“, da je ovo veliki projekat kojeg će vjerovatno morati nastaviti voditi i sastavi i sazivi institucija i Skupštine i Vlade i Univerziteta u budućnosti, ali vrlo je važno da smo taj prvi korak učinili. U ovom činu vidimo zapravo jedan veliki iskorak kada je u pitanju visoko obrazovanje na području Tuzlanskog kantona ali šire. Vidimo da rješavamo prije svega imovinski status Univerziteta, fakulteta. Činjenica je da njihov status nije u potpunosti riješen, da su naši fakulteti „podstanari“ u objektima, a s druge strane otvaramo velike mogućnosti internacionalizacije našeg univerziteta. Brojne su države koje imaju veliki broj studenta, a da nemaju mjesta i prostora da studiraju. Mi ovim otvaramo vrata i tim studentima i pozivamo ih da dođu i studiraju na Univerzitetu u Tuzli“, kazao je premijer Halilagić akcentirajući da su Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona obezbijedili ukupno 10,7 miliona KM za ovu prvu fazu izgradnje Kampusa, a u narednom periodu će se iznaći sredstva i za sve ostale faze realizacije ovog megaprojekta.

Nedavno potpisanim ugovorom predviđeno je da je rok za izgradnju prve građevine 16 mjeseci, a ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović istaknuo je danas tri kveoma bitna aspekta današnjeg događaja.

„Prva stvar je da smo uspjeli da zaustavimo pesimizam. Pesimizam koji kaže da ne možemo praviti velike projekte. Mi, na ovaj način, pokazujemo da smo započeli veliki projekat, veliki projekat za kanton, veliki projekat za grad Tuzlu, veliki projekat za Bosnu i Hercegovinu i naša javnost će sada vjerovati da mi to možemo. Druga je stvar što pokazujemo mladim ljudima da mogu ostati u Bosni i Hercegovini i da ovdje postoji perspektiva, a treća stvar, možda i najvažnija, a to je da ćemo mi ovdje obrazovati ljude koji ću budućnosti voditi i graditi Bosnu i Hercegovinu i koji će doprinijeti razvoju ove zemlje u svim sferama života“, zaključio je Omerović.

O značaju početka realizacije ovog projekta govorio je danas i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

„Ovo je sigurno generacijski projekat, najznačajniji projekat kojeg je radio bilo koji saziv Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona od kako postoji Kanton. Ja sam izuzetno zadovoljan što je upravo ovoj generaciji političara, kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti, pripala ta čast da prisustvuju početku izgradnje Kampusa. Bitno je započet ovaj projekat i ovom prilikom želim se zahvaliti svim onima koji su učestvovali, koji učestvuju i koji će učestvovati u konačnoj realizaciji ovoga projekta“, rekao je danas predsjednik Vujović.

Svečanost je uveličala i rektorica Državnog univerziteta u Novom Pazaru Zana Dolićanin, te je izrazila zadovoljstvo i čast što je danas gost na postavljanju kamena temeljca za Kampus Univerziteta u Tuzli.

„Ovo je velika manifestacija i ovaj poduhvat će biti od velikog značaja ne samo za studente Univerziteta u Tuzli, već i za ceo region. Od univerziteta u Srbiji samo Univerzitet u Novom Sadu ima svoj Kampus, tako da svi mi koji vodimo neke visokoškolske institucije imamo želju da se ovako nešto dešava i u našem gradu“, kazala je rektorica Dolićanin te najavila da će ova posjeta tuzlanskom univerzitetu biti prilika i da sa rektoricom Hadžigrahić razgovara o zajedničkom studijskom programu bosanskog jezika koji bi se odvijao na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.