Husić: Nepoznate osobe pokušavaju otuđiti imovinu rudnika Kreka, ugroženi radnici pogona Šikulje

 U proteklih par dana učestala je pojava da nepoznate osobe koje u pokušaju da otuđe imovinu rudnika uglja Kreka u Tuzli, fizički ugrožavaju radnike pogona Šikulje u Lukavcu. Sinoć oko 19 sati, po izjavama radnika pogona Šikulje, od trećih osoba se prilikom ugrožavanja sigurnosti radnika koristilo i vatreno oružje – potvrdio je Feni predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić. 

On je naglasio da je jutros rukovodstvo rudnika o tom događaju od sinoć upoznalo nadležne kantonalne institucije i Policijsku upravu Lukavac.

– Mi smo uputili s nivoa granskog sindikata akt prema generalnom direktoru Elektroprivrede BiH i direktoru rudnika uglja Kreka u Tuzli da se u skladu sa svojim nadležnostima obrate federalnim i kantonalnim institucijama. Mi zahtijevamo provođenje svih mjera i radnji koje će obezbijediti sigurne uslove za rad radnicima pogona Šikulje u Lukavcu, kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti i bezbjednosti radnika koji se, izvršavajući svoje radne zadatke, suočavaju s tim trećim osobama koje vrše učestale pokušaje u protekli par dana otuđivanja imovine rudnika uglja Kreka u Tuzli – kazao je Husić.

Pogon Šikulje u Lukavcu trenutno ne radi.

– Na terenu su predstavnici policijske uprave i vrši se uviđaj, tako da očekujemo danas da će se stanje po tom pitanju stabilizirati – kazao je Husić.

Naglasio je da Savez sindikata radnika rudnika FBiH očekuje da se tom problemu u narednim danima posveti pažnja i traži da država zaštiti radnike u jednoj od kompanija da izvršavaju radne zadatke, te da apsolutno ni ujednom trenutnku ne budu ugroženi od onih koji krše zakone ove države. 

(TIP/Izvor: Fena/Foto Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.