JU “Centar za kulturu” Tuzla: Restauracija, konzervacija i promocija umjetničkog fundusa

JU “Centar za kulturu” Tuzla je u 2024. godini realizovala projekat “Restauracija, konzervacija i promocija umjetničkog fundusa- II” faza. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je obezbijediti neophodan restauratorski tretman, kojim će se sanirati oštećenja na slikama, te poduzeti konzervatorsku zaštitu umjetničkih djela kako bi se osigurala stabilizacija materijala i usporilo njegovo propadanja. Projektom se nastoje podignuti svijest o značaju očuvanja umjetničkih djela i kulturnog naslijeđa i osigurati uslove za dugotrajno čuvanje i izlaganje umjetničkih djela istaknutih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Restauratorsko-konzervatorski tretmani su primijenjeni na 6 umjetničkih slika iz fundusa Međunarodne galerije portreta, organizacione jedinice  JU “Centar za kulturu” Tuzla. Selekciju umjetničkih djela za restauraciju su izvršili kustosi ustanove, Amra Ćebić i Samir Sufi.  Saradnica Milica Bilanović je u sklopu projekta održala i prezentaciju na kojoj su prikazani tok projekta,  postupci i rezultati restauracije.

Posjetioci u Međunarodnoj galeriji portreta su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim koracima u konzervaciji i restauraciji i da pogledaju kako restaurisana djela u konačnici izgledaju.Ustanova ima za cilj i u narednim godinama kontinuirano provodit postupke restauracije i konzervacije. Konzervatorsko-restauratorsku proceduru na umjetničkim radovima je izvršio magistar umjetnosti- restaurator Sanjin Lugić.

Restaurisana umjentička djela:

Ismet Mujezinović “Portret Meše i Darke”
Ismet Mujetinović “Autoportret sa spomenicom”
Ismet Mujezinović “Fašistička zvjerstva”
Mensur Dervišević “Navijač Slobode”
Hakija Kulenović “Sutjeska u kanjonu”
Petar Tiješić “Mrtva priroda”

(TIP)

Komentar

  • Željko says:

    Ustanova zvana “lezi hljebe da te jedem”! Sve “uhljeb” firme, napraviti će se još neka, sa ciljem “uhljebljenja” SDP “vojnika partije” da bi se osigurali za izbore, svake ne samo ove! A to što skoro nitko ne ide u ove ustanove, nije to kao u socijalizmu, koga to briga, i što se sva “gradska poduzaeća” raspadaju ma koga to briga, što su kao “nar” prepuna “kadrova” ma koga to briga! Usput pitam se što je prijeratnim fundusom Galerije, pričalo se po Tuzli da je mnogo slika nestalo, pitam se gdje možda u Asjin, zna se čija je kćerka, stan u Parizu

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.