Foto: U Tuzli predstavljen projekat “Sport Facilities Green Energy”

U Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli u srijedu je održana uvodna konferencija projekta “Sport Facilities Green Energy” (SINERGY). Grad Tuzla je vodeći partner na projektu Sinergy, a partneri na projektu su i Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara – „Sportski objekti Vukovar” iz Republike Hrvatske, općina Herceg Novi iz Crne Gore i nevladina organizacija Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Projekat Sinergy promoviše energetsku učinkovitost i održivost i doprinosi jačanju prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ovaj projekat će značajno poboljšati kvalitetu života građana u Tuzli, i smanjiti energetske troškove i emisije stakleničkih plinova.

Projekt SINERGY finansira Evropska unija iz programa Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. Ukupna vrijednost projekta je 1.856.980,94 Eura, od čega Evropska unija sufinansira bespovratna sredstva u iznosu od 1.578.433,78 EUR (85%).

Prije uvodnog obraćanja, prikazan je promotivni video Grada Tuzle a zatim je gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, otvorio je konferenciju pozdravivši sve prisutne i istaknuvši važnost ovog projekta za kvalitetu života građana Tuzle, ali i u aspektu regionalne saradnje.

Prisutnima su se obratili predstavnici partnerskih organizacija, Dragan Korović iz Sportskog centra “Igalo”, Ivan Szabo, ravnatelj Sportskih objekata Vukovar te Edin Bušovac, direktor SKPC “Mejdan” Tuzla, koji je dodatno objasnio aktivnosti u okviru projekta.

Esmir Spahić iz Grada Tuzla detaljno je predstavio ključne aktivnosti i ciljeve projekta nakon čega je muzički performans izveo učenik srednje muzičke škole “Čestimir Mirko Dušek” Daris Aljić u klasi mr. Elvisa Sivčevića profesora gitare.

Kratki promotivni videi predstavili su i partnere uključene u projekat, nakon čega su se obratile predstavnice grada Vukovar i općine Herceg Novi, Ivona Vrebac i Emilija Knežević.

Na kraju konferencije, Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, sumirala je sve projektne aktivnosti, naglašavajući značaj prekogranične suradnje u ostvarivanju ciljeva projekta.

Ovaj projekt predstavlja značajan korak ka održivijoj budućnosti sportskih objekata u regiji, jačajući saradnju između država i unaprjeđujući životne uslove  lokalnih zajednica.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.