Vlada TK: Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistrašivačkog rada u Tuzlanskom kantonu

Na održanoj sjednici u utorak Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Program raspodjele sredstava za sufinansiranje programa putem kojih se ostvaruju opći interesi i strateški ciljevi u naučnoistraživačkom radu u Tuzlanskom kantonu.

Ovim Programom utvrđena je raspodjela ukupno 301.683,08 KM, a na osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava za sufinansiranje programa putem kojih se ostvaruju opći interesi i strateški ciljevi u naučnoistraživačkom radu.

Od ukupnog iznosa 94.914,6 KM je dodijeljeno za naučnoistraživačke projekte u osnovnim, primijenjenim i razvojnim istraživanjima, 21.000 KM za sufinansiranje troškova izrade i odbrane doktorske disertacije, te 4.000 KM za sufinansiranje troškova odbrane magistarskog rada, odnosno osposobljavanje mladih nadarenih za naučnoistraživački rad, 4.000 KM za usavršavanje naučno istraživačkog kadra, 15.973,80 KM za izdavanje naučnih publikacija, 41.982,20 KM za organizovanje naučnih skupova, te 119.812,48 KM za obezbjeđivanje i održavanje naučnoistraživačke opreme i prostora za naučnoistraživački rad.

Vlada TK osigurala sredstva za završetak izgradnje postojeće i izgradnju dvije nove fiskulturne sale

Vlada je izmijenila i dopunila Program o rasporedu sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2024. godinu. Ovim izmjenama Vlada je osigurala sredstva za izgradnju dvije nove, te dodatna sredstva za završetak započetih radova na izgradnji fiskulturne sale. Kako je to predviđeno današnjom odlukom osigurano je dodatnih 174.300 KM za izgradnju fiskulturne sale u osnovnoj školi „Hasan Kikić“ u Gradačcu.

Uz prethodno osiguranih 313.700 KM za prvu fazu izgradnje fiskulturne sale sa pomoćnim prostorijama i učionicama u ovoj školi, sada ukupno osigurana sredstva za ovu namjenu iznose 488.000 KM. Osim navedenih dodatnih sredstava za OS Hasan Kikić, današnjim izmjenama i dopunama osigurano je i 676.400 KM za izgradnju fiskulturne sale u JU OŠ Banovići Selo u Banovićima, te 673.020 KM za izgradnju fiskulturne sale u područnoj školi Vučkovci JU OŠ Mehmed – beg Kapetanović Ljubušak u Gradačcu.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.