Foto: Počelo obilježavanje 32. godišnjice od formiranja 2. Korpusa Armije RBiH, Svečana akademija 29. septembra u BKC Tuzla

Organizacioni odbora za obilježavanje 32. godišnjice od formiranja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona održao press konferenciju na kojoj je predstavljen niz aktivnosti kojima će se i ove godine afirmirati značaj i ulogu 2. korpusa Armije RBIH.

Program obilježavanja 32. godišnjice 2. Korpusa ARBiH već je počeo izradom plakata i drugih propagandnih materijala, koje su ove godine izradili učenici Građevinsko-geodetske škole iz Tuzle.

– Intencija Organizacionog odbora je da što više aktivnosti kojima ćemo obilježiti ovu godišnjicu prenesemo na našu mladost, te imamo nešto drugačiji pristup realizaciji cjelokupnog programa. Pokušali smo, a mislim da smo u tome i uspjeli, da kao aktivne učesnike, a ne samo kao pasivne slušaoce uključimo što više mladih iz Tuzlanskog kantona. Prema onome što smo do sada vidjeli, može da nas raduje koliko su mladi kreativni i koliko su kroz sve ovo naučili o 2. Korpusu i Armiji Republike Bosne i Hercegovine, a što i jeste bio cilj. Novina je i da je izrada referata, koji će biti pročitan na Svečanoj akademiji, povjerena studentima Filozofskog fakulteta u Tuzli – istakla je Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK i podpredsjenica Organizacionog odbora manifestacije.

Program je zvanično počeo otvaranjem izložbe o 2. Korpusu Muzeja Istočne Bosne, koja je za razliku od proteklih  godina postavljena u Građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli gdje će biti dostupna učenicima ove ali i svih drugih škola koji je žele posjetiti.

Za 27. septembar planirana je posjeta delegacija organizacinog odbora, odavanje počasti i polaganje cvijeća šehidima i poginulim boracima 2. Korupa Armije RBiH, prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, Aliji Izetbegoviću i na mezarjima tri heroja Armije RBIH Senada Mehdina Hodžića, Hajrudina Mešića i Nesiba Malkića.

Dio programa su sportska takmičenja u streljaštvu i šahu koja će biti održana 28. septembra.

Dan 2. Korpusa obilježava se 29. septembra, kada će u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli u 12.00 sati biti održana i Svečana akademija, uz direktan prijenos na RTV TK. Svečanoj akademiji će prethoditi odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBIH u svim općinama i gradovima u zoni odgovornosti 2. Korpusa Armije RBIH, uz posjetu delegacija i odavanje počasti na Slanoj Banji u Tuzli u 11.00 sati.

– Pozivam sve građane Tuzlanskog kantona da dostojanstveno i svečano obilježe 32. godišnjicu od formiranja 2. korpusa Armije RBiH, te da posjete neke od predviđenih aktivnosti, a posebno Svečanu akademiju, čime ćemo odati počast i iskazati zahvalnost ljudima koji su dali veliki značaj u odbrani države Bosne i Hercegovine – istakao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona i jedan od podpredsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 32. godišnjice od formiranja 2. Korpusa Armije RBIH.

Nosilac aktivnosti obilježavanja 32. godišnjice od formiranja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine je Savez ratnih vojnih invalida TK, čiji je predsjednik Fahrudin Hasanović istako važnost kulture sjećanja kada je u pitanju Armije RBiH i istinu o svemu onome što se dešavalo tokom agresije na našu državu.

Podsjećamo, u periodu u kojem je djelovao, kroz jedinice Drugog korpusa je prošlo 120.000 boraca raspoređenih u 38 brigada od kojih su bile tri brigade HVO-e. Najviše ratno vojničko priznanje, značku „Zlatni ljiljan“, dobila su 452 borca, a trojica su odlikovana Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

(TIP)

2 komentara

  • Željko says:

    Kada čovjek misli da ne može dalje i da je dno dotaknuto, iznenadi se da može još “dublje”! Pobjegulja, onaj što je trebao kasniti 10 minuta na trening a kasnio je skoro deset godina priča o obrani Tuzle, zemljo otvori se!

  • Željko says:

    “Zrinski ponos puka svog…”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.