Da li će pad potražnje za nekretninama značiti i smanjenje cijena?

Početak godine na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini obilježile su rekordno visoke cijene. Prosječna cijena kvadrata u našoj zemlji iznosila je dvije hiljade 775 konvertibilnih maraka. U posljednje vrijeme, u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine, primjetno je smanjenje potražnje. Hoće li to dovesti i do smanjenja cijena?

Dok je početak 2024. godine donio novi rast cijena nekretnina, ulazak u četvrti kvartal ove godine obilježila je smanjena potražnja. U pojedinim gradovima, poput Sarajeva i Banjaluke, potražnja za nekretninama smanjena je za oko 30 odsto. U drugim gradovima potražnja stagnira.

“Potražnja nije pala, ali je ponuda dosta veća, imamo dosta novih gradiilšta koja su se otvorila tako da je to negdje izbalansiralo ponudu i potražnju, ima još uvijek potražnje za stanovima”, izjavila je Jovana Despotović, agentica za nekretnine.

Takvo stanje je donekle i razumljivo jer Bijeljina, uprkos rekordno visokim cijenama, i dalje spada u gradove sa jeftinijim kvadratom stana.Najviše je za cijenu kvadratnog metra nekretnine, očekivano, potrebno izdvojiti u Banjaluci i  Sarajevu, a u prate ih i Mostar i Zenica.

Prosječna cijena kvadratnog metra prodatog novog stana u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu ove godine iznosila je 2775 maraka. U tom periodu prodato je 713 novih stanova, podaci su Agencije za statistiku BiH.Iako se i u narednom periodu očekuje pad potražnje, ekonomisti smatraju da nema razloga za snižavanje cijena nekretnina.

“Situacija je takva da su troškovi radne snage, koja je dominantna u građevini, porasli do nivoa da to utiče najviše na cijenu, fiinalnu cijenu stanova i nekretnina uopšte.Praktično ne možemo računati da će doći do opadanja cijena nekretnina˝, istakao je Zoran Pavlović, ekonomist.

Sa pojeftinjenjem ili bez njega, za građane naše zemlje, posebno mlade bračne parove, obezbjeđivanje krova nad glavom je jedan od najtežih zadataka.

Najveći rast cijena zabilježen je 2022. godine, kao posljedica globalnih kretanja krize, rata u Ukrajini, povećanja cijena čelika i drugih građevinskih materijala.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Ivana Trbić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.