Cjelogodišnje gume na testu, prvi puta je jedna osvojila visoke ocjene

Posljednjih godina cjelogodišnje gume su zahvaljujući sve boljim karakteristikama postale vrlo konkurentne ljetnim i zimskim gumama. Kupci su to prepoznali, a evo što kažu testovi.

Cjelogodišnje gume povlače brojna pitanja. Prvo – kako se uspješno boriti protiv klasičnih ljetnih i zimskih pneumatika, drugo – kako istodobno ponuditi dobre vozne karakteristike na mokrim podlogama, i treće – kako u konačnici stvoriti ekološki prihvatljiv proizvod. Izazova je puno, pa je sasvim logična sumnja je li uopće moguće proizvesti gumu koja će na zavidnoj razini pomiriti sve ove zahtjeve, piše Revija HAK.

Potrebno je naći gumu koja će u ljetnim uvjetima, pri temperaturi asfalta od 50 Celzijevih stupnjeva, biti ugodna za vožnju, ali i sigurna u opasnim situacijama. Ta bi guma u zimskim uvjetima, pri temperaturama ispod nule i na snijegom pokrivenim prometnicama, također trebala omogućiti maksimalno sigurno upravljanje vozilom. A jednako sigurna morala bi biti i na vlažnoj i skliskoj cesti. Uz to, morala bi biti izdržljiva, lagana, štedljiva i tiha. Kako sve to pomiriti?

Koje su se gume pokazale najboljima?

Europski autoklubovi, uključujući HAK, prvi put su podvrgnuli testu 16 cjelogodišnjih modela u jednoj od najpopularnijih dimenzija 205/55 R16. Najbolja se pokazala Goodyear Vector 4Season Gen-3, koja također nije bez mana, pogotovo pri visokim ljetnim temperaturama na suhoj podlozi. Nažalost, nijedna cjelogodišnja guma nije uspjela dosegnuti visoku razinu na dva važna područja – sigurnosti i ekologije, niti se uspjela približiti top standardima specijaliziranih ljetnih i zimskih pneumatika u pojedinim kategorijama.

Uz Goodyear Vector 4Season Gen-3 (ukupna ocjena 2.4, vrlo preporučljivo), koji se pokazao dojmljivim u mokrim i zimskim uvjetima, sve pohvale zaslužuje i Pirelli Cinturato All Season SF2 (ukupna ocjena 2.6 – preporučljivo) jer je to jedina guma koja je dobila ocjenu vrlo preporučljivo na području sigurnosti. Drugim riječima, vozačke karakteristike su joj impresivne i ljeti, i zimi, i na mokrom. Nažalost, u kategoriji predviđene kilometraže nije blistala, pa bi za vozače koji ne rade puno kilometara godišnje ovo mogao biti zanimljiv izbor.

Rezultate vrijedne isticanja zaslužila je i sljedeća četvorka – Hankook Kinergy 4S2 i Michelin CrossClimate 2 (po 2.7) te Kumho Solus 4S HA32+ i Vredestein Quatrac (po 2.8). Sve navedene gume bile su dosta uspješne na ekološkom polju te nešto manje na sigurnosnom. Uz pet spomenutih, ukupnu ocjenu preporučljivo zavrijedila je još samo guma Falken EuroAll Season AS210, koja se nije posebno istaknula ni po sigurnosnim ni po ekološkim učincima.

Razinu ispod smjestila se sedmorka koja se ne može pohvaliti posebno ujednačenim karakteristikama te se nakon ovog testa samo djelomično preporučuje. Toj skupini pripadaju modeli Firestone Multiseason2, Sava All Weather, Nankang Cross Seasons AW-6, Toyo Celsius AS2, Semperit AllSeason-Grip, Uniroyal AllSeasonExpert 2 i Yokohama BluEarth-4S, koji imaju svoje dobre i loše strane, ali će zahvaljujući upravo onim dobrima privući neke kupce. To vjerojatno neće biti vozači koji obitavaju u toplim podnebljima zato što im je sigurnost na suhim podlogama manjkava.

Na začelju su dva proizvoda koja se ne preporučuju. To su Kenda Kenetica 4S, koja je podbacila u zimskim uvjetima iako je na suhom i mokrom sasvim solidna, te Infinity Ecofour, koji je razočarao na mokrom, a ni na suhom nije oduševio.

Test cjelogodišnjih guma 205/55 R16

Goodyear Vector 4Season Gen-3

vrlo preporučljivo

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, visoka predviđena kilometraža, mala težina, niska potrošnja

– manji nedostaci na suhom

Pirelli Cinturato All Season SF2

preporučljivo

+ precizna i sigurna u vožnji na limitu na suhom, sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, niska potrošnja

– najmanja predviđena kilometraža na testu, relativno teška guma

Hankook Kinergy 4S2

preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom, visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, niska potrošnja

– manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima, nešto bučnija guma

Michelin CrossClimate 2

preporučljivo

+ precizna i sigurna u vožnji na limitu na suhom, precizna i sigurna u zimskim uvjetima, visoka predviđena kilometraža, najizdržljivija guma na testu, mala težina, niska potrošnja

– manji nedostaci na mokrom

Kumho Solus 4S HA32+

preporučljivo

+ visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, učinkovita guma

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Vredestein Quatrac

preporučljivo

+ visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, učinkovita guma

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Falken EuroAll Season AS210

preporučljivo

+ sigurna na mokrom, izdržljiva guma, niska potrošnja

– manji nedostaci na suhom, nedostaci u zimskim uvjetima, manji nedostaci u predviđenoj kilometraži

Firestone Multiseason2

djelomično se preporučuje

+ mala težina, niska potrošnja

– slaba na suhom, manji nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima, samo zadovoljavajuća predviđena kilometraža, samo zadovoljavajuća izdržljivost

Sava All Weather

djelomično se preporučuje

+ sigurna u zimskim uvjetima, zadovoljavajuća izdržljivost, izdržljiva guma, mala težina, vrlo niska potrošnja

– slaba na suhom, nedostaci na mokrom

Nankang Cross Seasons AW-6

djelomično se preporučuje

+ izdržljiva guma, niska potrošnja

– slaba na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima, teška guma

Toyo Celsius AS2

djelomično se preporučuje

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, niska potrošnja

– slaba na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima

Semperit AllSeason-Grip

djelomično se preporučuje

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina, niska potrošnja

– slaba na suhom, samo zadovoljavajuća predviđena kilometraža, samo zadovoljavajuća izdržljivost

Uniroyal AllSeasonExpert 2

djelomično se preporučuje

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, niska potrošnja

– slaba na suhom

Yokohama BluEarth-4S

djelomično se preporučuje

+ dobra u kočenju na snijegu

– slaba na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima, nedostaci u predviđenoj kilometraži, nedostaci u izdržljivosti, vrlo teška guma

Kenda Kenetica 4S

ne preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, dobra izdržljivost

– duži zaustavni put na suhom, nedostaci na mokrom, vrlo slaba u zimskim uvjetima, veća težina

Infinity Ecofour

ne preporučuje se

+ visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, vrlo niska potrošnja

– slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Bridgestone)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.