Revolucionarno otkriće naučnika: Postoji „treće stanje“ između života i smrti, a sad konačno imaju dokaz

Vraćanje pokojnika u život je stanje između života i smrti koje su naučnici nazvali “treće stanje”. Da li je ovako nešto moguće ili je djelo naučne-fantastike? Nauka ima odgovor.

Nova studija kaže da ‘treće stanje’ zaista postoji u modernoj biologiji. Prema istraživačima, treće stanje je kada ćelije mrtvog organizma nastavljaju da funkcionišu poslije smrti. Zapanjujuće, nakon smrti organizma, njegove ćelije dobijaju nove sposobnosti koje nisu imale u životu, kažu biolozi.

Ako budući eksperimetni sa ćelijama mrtvih životinja – uključujući ćelije ljude – pokažu da je moguće ući u treće stanje, mogli bi da „redefinišu legalnu smrt“.

Novu studiju iz fiziologije vodili su profesor Piter Nobl sa Univerziteta Vašington u Sijetlu i Aleks Požitkov iz Nacionalnog medicinskog centra City of Hope, Duarte California.

„Na život i smrt se tradicionalno gleda kao na suprotnosti“, kažu oni u novom članku za „The Conversation“.

Ali pojava novih višećelijskih oblika života iz ćelija mrtvog organizma uvodi ‘treće stanje’ koje leži izvan tradicionalnih granica života i smrti.

„Određene ćelije – kada im se obezbjede hranljivi sastojci, kiseonik, bioelektričnost ili biohemijski znaci – imaju kapacitet da se transformišu u višećelijske organizme sa novim funkcijama nakon smrti.“

Tim je sproveo pregled nedavnih studija koje su istraživale izuzetnu sposobnost ćelija da opastanu u novim oblicima nakon što je organizam izgubio sve životne funkcije.

Naučnici u SAD 2021. godine otkrili su da ćelije kože mrtvih žaba mogu da se prilagode posudi u laboratoriji, spontano se reorganizujući u višećelijske organizme zvane „ksenoboti“.

Ovi organizmi su pokazali ponašanje izvan svojih prvobitnih bioloških uloga – koristeći svoje ćelije – male strukture nalik dlakama – kako bi se kretale kroz okolinu.

Drugi naučnici su takođe otkrili da se ljudske ćelije pluća mogu samosastaviti u minijaturne višećelijske organizme koji mogu da se pokreću – nazvani „antroboti“.

Ovi antroboti ne samo da mogu da se kreću po svom okruženju, već i da popravljaju sebe i povređene nervne ćelije u blizini.

Tim kaže da su ovo primjeri novih funkcija ćelija koje ne postoje u životu, „pokazujući promjene na načine koji nisu unaprijed određeni“.

Ostaje nejasno kako određene ćelije funkcionišu u trećem stanju nakon smrti organizma, ali jedno potencijalno objašnjenje u stilu Frankenštajna je skriveni sistem ‘električnih kola’ koji reanimiraju ćelije.

‘Ovi kanali i pumpe generišu električne signale koji omogućavaju ćelijama da komuniciraju jedna sa drugom i izvršavaju specifične funkcije kao što su rast i kretanje, oblikujući strukturu organizma koji formiraju.’

Nekoliko faktora može uticati na to da li ćelije imaju ovu sposobnost, uključujući uslove okoline (kao što je temperatura) i izvore energije (da li imaju pristup gorivu i da li mogu da metabolišu).

„Metabolička aktivnost igra važnu ulogu u tome da li ćelije mogu da nastave da prežive i funkcionišu“, dodaje istraživački tim.

Faktori kao što su starost, zdravlje, pol i vrsta vrste takođe „oblikuju postmortem pejzaž“ – drugim riječima, da li mogu postojati u trećem stanju.

Na kraju, istraživanje nagovještava ‘neistražene granice’ koje bi mogle da dovedu životinjske ćelije u treće stanje – iako ostaje da se vidi da li će jednog dana ličiti na ‘Re-Animator’.

„Ovo istraživanje ima potencijal da transformiše regenerativnu medicinu, redefiniše legalnu smrt i pruži uvid u fiziološke granice života, paralelno sa istraživanjima u embriogenezi“, zaključuju autori studije.

(TIP/Izvor: nova.rs/Foto: Pixabay)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.