DF zahtijeva izvještaj o izvršenju budžeta FBiH i uključivanje tužilaštava u taj proces

Članovi Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) danas će tražiti izvještaj o izvršenju budžeta za 2024. godinu zbog Izvještaja Ureda za reviziju FBiH o radu Vlade FBiH te da će tražiti od tužilaštva da se uključi u ovaj proces.

Predsjedavajući tog kluba Mahir Mešalić je na pres-konferenciji u Sarajevu pojasnio da se u revizorskom izvještaju o radu Vlade FBiH vidi da je “nestalo oko pola milijarde KM”, kao i zaduženja od 650 miliona KM, “što znači da postoji više od milijarde KM za koje se ne zna gdje je potrošeno”.

– Svjedoci smo da penzioneri s pravom traže povećanje penzija i da su uzeli novac od onkoloških pacijenata te ih putem tekućih transfera prebacili u kantone gdje vlada HDZ. Svjesni smo da je Vlada FBiH pogodovala firmi Aluminij Mostar u smislu nezakonitog uvezivanja staža. To znači da je radnik te firme 13 puta vrjedniji od radnika firme Krivaja ili Fortuna – ocijenio je Mešalić.  

Također je naveo da su po Zakonu o zdravstvenom osiguranju predviđena sredstva za onkološke pacijente koja su, kako tvrdi, također nestala, te je pozvao Federalnu vladu da kažu gdje je novac.

Mešalić je kazao da je 2022. godina završila sa plusom od 400 miliona KM, a da je Federacija sada u deficitu od 50 miliona akomuliranog duga, što znači da se otprilike za pola milijarde bez zaduženja od 650 miliona KM izgubilo svaki trag.

On je naveo i to da je Ured za reviziju u izvještaju uočio i sve negativnosti u radu prethodnih vlada te da oni svoj posao rade po zakonu i transparentno.

– Zbog toga je i smijenjen glavni revizor i njegov zamjenik u cilju privatizacije te institucije i friziranja narednih izvještaja – smatra Mešalić te je mišljenja da će, ukoliko Vlada FBiH ovako nastavi, u naredne dvije godine biti upitne i penzije.  

Mešalić se također osvrnuo i na rad Elektroprivrede, ut tvrdnje da se sistem urušava te da ima saznanja da će poskupljenje struje biti i do 40 posto od iduće godine.

Zastupnica DF-a Alma Kratina, koja je govorila o inicijativi za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u cilju rješavanja problema onkoloških pacijenata i ukidanju liste čekanja, kazala da se pitanje Fonda solidarnosti moglo riješiti i prije godišnjih odmora da je bilo dobre volje.

– Vlada je odbila našu inicijativu. Imaju prijedlog da to pitanje riješe na način da ‘lopticu’ prebace na kantone, a svi znamo da oni imaju drugačije finansije i da to ne mogu ostvariti – istakla je Kratina.

Zastupnik Mirza Čelik govorio je o blokadi rada Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te podsjetio da je augustu uputio zahtjev za smjenu predsjedavajućeg Dragan Mioković.

– Njegova je krivica što se sjednice ne održavaju redovno. Mi smo na sjednici 24. jula postavili nekoliko pitanja u vezi revizorskog izvještaja, da li planiraju deficit u ovoj godini i na koji način će ga pokriti. Vlada dnevno troši 2 miliona KM, a nema pokriće – kazao je Čelik te pozvao rukovodstvo te institucije da zakaže redovu sjednicu.

Zastupnik DF-a Hajrudin Žilić smatra da je imenovanje glavnog revizora i zamjenika skandalozno. Naglašava da Ured za reviziju po zakonu ne smije biti u vezi niti imati podršku nijedne od političkih stranaka.  

– Ispunjavajući samo osnovne uslove iz natječaja i naredbe političkih šefova, uspjeli su da i Ured za reviziju svedu na politički nivo. Članovi te komisije su iz HDZ-a ili su bliski toj stranci – zaključio je Žilić.

(TIP/Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.