Zahtjevi penzionera nisu ispunjeni, obećana jednokratna pomoć i sredstva za banjsko liječenje

Sastanak predstavnika penzionera u Federaciji BiH sa predstavnicima Vlade FBiH u utorak nije urodio plodom, ali se došlo do određenih zaključaka koji bi mogli pomoći rješenju nekih problema.

Resorni ministar Adnan Delić se obratio novinarima nakon održanog sastanka i ukazao na probleme jer, otkako je preuzeo ovu funkciju, postoje različiti zahtjevi.

“Od vanrednog usklađivanja penzija neće biti ništa”, poručio je Delić koji je naveo kako se to može desiti ako budžet nije u deficitu, što sada nije slučaj.

Napomenuo je kako za to ne postoji zakonsko uporište.

Obećao je dodatni million KM za banjsko liječenje kada dođe do rebalansa budžeta, vjerovatno do kraja oktobra te isplatu jednokratne pomoći.

Prema njegovim riječima, već ranije je uspostavljeno da će biti planirana dva miliona KM za banjsko liječenje te da će se formirati vijeće penzionera.

“Usaglasili smo da ćemo planirati u rebalansu budžeta million KM za ovu godinu za banjsko liječenje i dva miliona KM za sljedeću”, naveo je Delić.

Ipak, kako kaže, Zakon o PIO/MIO neće biti mijenjan do oktobarskih izbora.

“Znamo šta to znači, može se desiti kolaps cijelog sistema”, pojasnio je Delić.

Naveo je da će biti formirana radna grupa od nadležnih institucija i vanjskih eksperata u vezi Zakona o PIO/MIO. Ako oni odluče do kraja ove godine da se treba mijenjati neki dio zakona hitno i skraćeno, to će se i pokrenuti.

“Bez obzira na mogućnosti, zahtjevi prevazilaze nadležnosti ministarstava jer je nemoguće da mi to sami radimo”, poručio je resorni ministar i dodao da se za izmjene mora dobiti mišljenje i finansijska procjena.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH naveo je da situacija nije sjajna, ali da se moraju u obzir uzeti okolnosti u kojima se razgovara, poput političke i ekonomske situacije u državi i svijetu.

“Dan nije ljubičast”, dodao je on.

Pojašnjavajući probleme Zakona o PIO/MIO, naveo je da se radi o dobrom zakonskom rješenju na kojem se dugo radilo, ali su tokom njegove primjene na površinu izašle nelogičnosti koje traže izmjene i dopune.

S obzirom da se računa na jednokratku pomoć, rekao je kako iznos iste nije poznat, ali da će se potruditi da se raspodijeli na pravi način te će se prepisati iskustva drugih zemalja.

“Vjerovatno će biti veći iznosi za minimalne penzije”, dodao je on.

(TIP/Izvor: Onasa/Foto: Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.