Posjeta ministra Lakića solarnoj elektrani: Održivi izvori energije za bolju budućnost

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić obišao je solarnu fotonaponsku elektranu „HE ENERGY“ d.o.o. Stolac, koja se nalazi na prostoru Hodova.

Imajući u vidu da će početkom 2026. godine početi naplata prekogranične takse na emisiju ugljen-dioksida u proizvodnji električne energije, BiH mora uložiti značajna sredstva kako bi što više proizvedene energije s termoelektrana bilo preusmjereno na obnovljive izvore.

– Glavni uzrok klimatskih promjena koje danas pogađaju Zemlju je štetno sagorijevanje fosilnih goriva, od kojih su nafta i ugalj najveći zagađivači. Za razliku od njih solarna energija ne zagađuje okoliš, tako da se ugradnjom solarne elektrane izravno pozitivno utječe na očuvanje životne okoline. Veliki broj sunčanih sati, prenamjena zemljišta kroz prostorne planove, pojeftinjenje tehnologije za solarne elektrane, te globalni rast ulaganja u čistu energiju su razlozi zašto je baš ovaj lokalitet privlačan za „sunčano“ investiranje. Oko dva miliona kilovat sati godišnje je čisto ulaganje u budućnost, u zelenu energiju – naglasio je ministar Lakić.

Almin Kovač, direktor ove kompanije, pojasnio je da su počeli sa radom prije nepune dvije godine i da ostvaruju odlične rezultate. Naglasio je i da je suradnja s resornim ministarstvom na zavidnom nivou, ali da ima prostora za unapređenje odnosa.

Jedna od sugestija se odnosila na rješavanje problema „fali još jedan papir“, što bi se moglo riješiti uvođenjem elektronskog, odnosno online registra. Na taj način bi se lakše dolazilo do dozvola, jer ministarstva, operateri i općine traže iste dokumente prilikom izdavanja odnosno obnavljanja dozvola, saopćeno je iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.