Sloboda u sudijskoj nadoknadi spasila bod protiv Veleža; Maksimovića: ‘Ja ne mogu vjerovati, neke stvari su jednostavno…’

Sloboda je u subotu na Tušnju odigrala neriješeno protiv Veleža u utakmici šestog kola WWin lige BiH, a na kraju je konačan rezultat ovog susreta glasio 1:1

Od samog početka susreta su Rođeni pokazali veću kvalitetu igre, te je već u petoj minuti prva prilika pripala mostarskoj ekipi, kada je Vehabović izveo slobodan udarac, Halilović je glavom pokušao, ali je lopta prošla pored gola.

Tri minute kasnije, tuzlanska ekipa je izvela korner, ali je Hadžikić bez problema uhvatio loptu, da bi potom na drugoj strani u 19. minuti Mekić šutirao sa 16 metara, lopta je promijenila smjer nakon što je pogodila Oreča, ali je golman Veleža fantastično intervenisao.

U 25. minuti je viđena velika prilika za Velež. Oreč je centrirao sa desne strane, lopta je pogodila u stativu i zatim se odbila od Hadžikića na gol liniji. Ta situacija se provjeravala u VAR sobi, ali nije bilo gola za Rođene. 

Ipak, u 32. minut je mostarska ekipa stigla do vodstva na Tušnju protiv Slobode. Pogodak je glavom je postigao Dino Halilović nakon centaršuta Lauša.

Igrala se 38. minuta, kada je Kunić pokušao glavom, ali je lopta otišla preko gola, a nakon toga je tuzlanski sastav mogao doći do izjednačenja, ali u tome nije uspio. Ujedno, to je bila posljednja prilika u prvom poluvremenu, kako za jednu, tako i drugu ekipu.  

Na početku drugog poluvremena nije bilo previše uzbuđenja, a onda je u 59. minuti golman Veleža napravio veliku grešku. Ispala mu je jedna lopta nakon centaršuta, ali na njegovu sreću je Janketić nije uspio poslati u mrežu.

Poslije toga je tuzlanski sastav imao više od igre, kao i nekoliko opasnih centaršuteva, ali su gosti u toj situaciji otklonili opasnost ispred svog gola, a onda je viđena dobra prilika za ekipu Marka Maksimovića. Mekić je pokušao sa 12 metara, ali lopta je otišla pored gola.

Iako je Sloboda imala inicijativu, Rođeni su u 74. minuti mogli sve završiti na utakmici. Milak se oslobodio svog čuvara i šutirao sa osam metara, ali je lopta otišla pored stative. 

Souza je u 84. minuti pogodio mrežu Slobode, ali je ranije dosuđen prekršaj Haskića nad Dubačkićem, pa je tako propala šansa za Rođene.

Međutim,  Velež se do kraja susreta nije uspio odbraniti od napada Slobode, koja je u 92. minuti došla do izjednačenja i boda na Tušnju, a pogodak za konačan rezultat ovog susreta od 1:1 je postigao Janketić.

Riječi Marka Maksimovića o VAR-u odjeknut će Bosnom i Hercegovinom: Ja ne mogu vjerovati, neke stvari su jednostavno…

Prva sporna situacija dogodila se u prvom poluvremenu kada su Tino Blaž Lauš i Aldin Hrvanović bili u duelu, a fudbaler Veleža očigledno faulirao igrača Slobode u svom kaznenom prostoru. Sabrija Topalović nije signalizirao penal, a ono što je posebno nejasno jeste da se VAR nije oglasio po ovom pitanju i pozvao glavnog arbitra da ponovo pregleda situaciju.

Druga sporna situacija dešava se u posljednjim sekundama utakmice kada Sloboda u 92. minuti dolazi do poravnanja pogotkom Janketića, a iako se činilo i bilo evidentno da je riječ o nedozvoljenoj poziciji, Topalović je nakon gledanja VAR-a priznao gol.

O svemu se nakon utakmice oglasio Marko Maksimović, trener Slobode, koji je najmanje pričao o fudbalu, a najviše o korištenju VAR-a.

– Gledajte, VAR je uveden i on je skup. Fudbalski savez ga je uveo da ga gledamo za sve, je li tako? Imamo situaciju gdje se provjerava stativa, i treba da se sve provjeri, pa se provjeri da li je gol ofsajd, naravno. Imali smo situaciju na Koševu gdje je VAR zvao sudiju za crveni karton, sudija je donio drugačiju odluku. Ja ne mogu da vjerujem jednostavno da se nije donijela odluka da se pogleda čist penal za Slobodu, mislim, neke stvari su… Baš nam VAR svima omogućuje da nemamo problema koje smo nekad imali, ne dao Bog više nikad takva vremena. Znači, koristimo VAR za sve ekipe uvijek i nije nikakav problem onda kad se izgubi utakmica. I sad da je bio ofsajd ovdje za nas, ok, pobijedi Velež, ali kako bih ja objasnio našim igračima da nama nisu htjeli da pogledaju. Pa neka onda kažu nije penal, ali pogledaj. Skupo je to, skup je VAR da se ne gleda, poručio je Maksimović.

(TIP/Izvor: sport1.oslobodjenje.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.