Oko 33.000 članova sindikata Boeinga danas stupa u štrajk

Članovi sindikata u Boeingu su velikom većinom odbili predloženi četverogodišnji ugovor s proizvođačem aviona koji je u problemima, čime je odobren prvi štrajk u kompaniji u 16 godina, objavio je Sindikat međunarodnog udruženja mašinista (IAM). Oko 33.000 radnika spremno je da napusti posao, a štrajk bi trebao početi u petak rano ujutro.

Odbijeni ugovor, koji je sindikalno rukovodstvo opisalo kao najbolji koji je ikada ispregovaralo s Boeingom, omogućio bi povišice od najmanje 25 posto tokom trajanja ugovora.

Također bi povećao sigurnost posla za članove sindikata jer je Boeing obećao da će svoj sljedeći komercijalni avion, koji još nije najavljen, proizvoditi u fabrici koja ima sindikat. Bez ugovora koji uključuje tu odredbu, Boeing bi mogao odlučiti da proizvodi avion u fabrici u kojoj nema sindikata.

Ali 95 posto članova sindikata IAM glasalo je protiv takvog ugovora. U odvojenom glasanju 96 posto je glasalo za odobrenje štrajka, čime je lako pređen neophodni prag od dvije trećine.

Prethodni ustupci i niz problema u Boeingu, uključujući otpuštanja i premještanje dijela poslova iz fabrike u kojoj postoji sindikat u jednu bez sindikata, izazvali su gnjev radnika. Tako je glasanje protiv ugovora bilo očekivana, uprkos onome što je bilo uključeno u ponudu.

Iako je moguće da novi dogovor bude postignut u preostalim satima do početka štrajka, čini se malo vjerovatno da se štrajk može izbjeći obzirom na bijes običnih članova sindikata u kompaniji.

Predsjednik najvećeg lokalnog IAM-a u Boeingu Jon Holden, objavljujući rezultate glasanja, rekao je da se ovdje radi o borbi za njihovu budućnost.

Boeing nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar ove objave, javlja Reuters.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.