Onkološki pacijenti iz TK nemaju osiguran prijevoz za tretmane zračenja u Mostaru, Zenici, Sarajevu…

Imamo u bližoj porodici slučaj pacijentice koja ide do Mostara. To je dug put za onkološkog pacijenta, mučnine nakon primljene terapije, ma strašno, govori federalni zastupnik Admir Čavalić.

Zbog nepostojanja novog linearnog akceletora na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, onkološki pacijenti iz ovog kantona prinuđeni su ići na terapiju u druge kantone, ako tamo ima mjesta za njih. Prepušteni su sami sebi kada je riječ o prijevozu i smještaju.

– Pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona nemaju osiguran prijevoz za potrebe tretmana zračenjem u drugim kantonima FBiH, ali nakon obavljenog radioterapijskog tretmana, pacijenti imaju mogućnost refundacije putnih troškova preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja TK.

Na mjesečnom nivou u Kantonalnu bolnicu Zenica se upućuje 20 pacijenata, te u Sveučilišnu kliniku Mostar 15 pacijenata. Trenutno su na listi čekanja 82 pacijenta za KB Zenica i četiri pacijenta za SKB Mostar. Zbog produženja procesa instalacije novog CT simulatora na Odjelu radioterapije Kantonalne bolnice Zenica, pružanje radioterapijskih usluga u Kantonalnoj bolnici Zenica će biti privremeno reducirano i prilagođeno trenutnim tehničkim mogućnostima – rečeno je sa Klinike za onkologiju i terapiju UKC Tuzla na zastupničko pitanje federalnog zastupnika Admira Čavalića.

Dodaju kako Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, zbog zamjene dva aparata za zračenje (linerana akceleratora) ne tretira pacijente sa Tuzlanskog kantona koji idu preko Klinike za onkologiju i radioterapiju.

– Liječe onkoloških pacijenata iz TK je uglavnom u Mostaru. Imamo u bližoj porodici slučaj pacijentice koja ide do Mostara. To je dug put za onkološkog pacijenta, mučnine nakon primljene terapije, ma strašno. Nadam se da će se završiti čitava priča u vezi sa linearnim akceleratorom, generalno UKC-om – govori Čavalić.

Novac za akcelereator je osiguran, međutim zbog nekih specijalnih interesa, činjenice da neko hoće da zaradi na linearnom akceleratoru, konstantno su padali tenderi.

Nakon okončanja trećeg tenderskog postupka UKC Tuzla izabrao je mostarsku firmu Inel-med d.o.o. kao najbolji ponuđač za nabavku aparata za zračenje, odnosno linearnog akceleratora.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Ilustracija)

Komentar

  • Alienist says:

    Nema nade da će ikada biti bolje. Sistem je toliko urušen i korumpiran, svjesno se urušava javni sektor da bi privatnici profitirali. To ne može donijeti ništa dobro. Ako je javni sektor loš, privatni može biti kakav hoćeš, ali većina od toga neće imati koristi. Korupcija se spustila do najnižih nivoa pa ju je, praktično, nemoguće iskorijeniti. Jedino kada bi SIPA, Tužilaštvo i Sudovi napravili ozbiljnu akciju i rastjerali ovu bandu.To se, najvjerovatnije, neće desiti, tako da nema nam pomoći.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.