Bez jačanja civilnog društva u BiH nema evropskih integracija

Civilno društvo jeste najvažniji akter u procesu evropskog proširenja, a Bosna i Hercegovina je duže vrijeme u zastoju na tom putu. Ovo je jedna od glavnih poruka s okruglog stola “Ljudska prava u procesima evropskih integracija u kontekstu pregovora o ulasku BiH u Evropsku uniju“, koji je održan u Banjoj Luci.

Bojana Selaković, koordinator Nacionalnog konventa o EU u Srbiji, ocijenila je da iskustva zemalja članica potvrđuju da civilno društvo može proces evropskih integracija da ubrza i da značajno donese benefite za građane.

– Iskustvo je zaista pokazalo da sve zemlje koje su ulazile u EU to nisu mogle da urade bez aktivne uloge civilnog društva. To znamo i iz iskustva regiona, odnosno zemalja koje su odmakle u institucionalnom smislu – poručila je Selaković.

Komentarišući zastoj BiH na evropskom putu, ona je rekla da se može napraviti paralela sa Srbijom i regionom.

– Kada god postoji zastoj u evropskim integracijama, to je zato što ne postoji jasna politička volja i konsenzus svih aktera u društvu o perspektivi jedne države. Ovo je u BiH veoma izraženo, a zastoj je posljedica polarizacije. Zvanična državna agenda prema spoljnim akterima je deklarativno evropska, a u praksi se opovrgavaju te težnje – zaključila je Selakovićeva.

Alen Gudalo iz Inicijative za monitoring evrooskih integracija Sarajevo istakao je da smo svjedoci sužavanja prostora djelovanja civilnog društva u cijeloj BiH s naglaskom na trendove koji se dešavaju RS.

– Mi kao cjelokupno društvo moramo da reagujemo. U BiH se usvaja veliki broj zakona po ubrzanom procesu, kroz netransparentne procese pa nemamo uvid u dešavanja. Da bismo imali uvid, nama je potrebno civilno društvo koje ima sistem kontrole. Moramo kazati i Briselu da su ti procesi nedopustivi, a bez podrške Brisela ne možemo sami – naveo je Gudalo.

Po njegovom mišljenju, od raspisivanja lokalnih izbora proces evropskih integracija postao je sekundardna, a možda i tercijarna tema.

Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava iz Zagreba istakao je da je Hrvatska znatno lakše ušla u Evropsku uniju nego što će to da uradi BiH jednog dana.

– Nijedna država nema toliko kompleksno političko i pravno uređenje kao BiH što otežava sve. Nažalost, imate komšije koji se miješaju u vaša unutrašnja pitanja, prije svega Hrvatska i Srbija – ocijenio je Novosel.

On tvrdi da su razlike od ulaska Hrvatske u EU velike. Ulazak u EU je, kako je dodao, bio boljitak za društvo u cjelini, za građane, za poštivanje ljuduskih prava i vladavine prava.

– Postoje određeni mehanizmi jer možemo lakše gurati neke progresivne stvari. Ali, nismo zadovoljni brzinom napretka i progresa – naglasio je Novosel.

Na pitanje o percepciji korupcije građana, Novosel je rekao da je juče prisustvovao istraživanju o korupciji u pravosuđu na kojem su prezentovani nalazi po kojima Hrvati smatraju da su sudije korumpirane u više od 80 odsto slučajeva.

– Ipak, moramo biti zahvalni jer smo ulaskom u EU dobili kancelariju evropskog javnog tužilaštva pa se slučajevi korupcije počinju procesuirati i to funkcioniše efikasnije nego dok je radio samo USKOK – dodao je Novosel.

On smatra da je crna rupa u Hrvatskoj pitanje transparentnosti i zloupotrebe na lokalnom nivou.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Tijana Grujić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.