Azra Zornić najavila da će tražiti isključenje BiH iz Vijeća Evrope zbog neprovođenja presuda ESLJP

Azra Zornić, apelantica koja je pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila presudu protiv Bosne i Hercegovine zbog diskriminacije te podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog neizvršenja odluka tog suda, izjavila je da se njena borba nastavlja i kroz komunikaciju sa Odborom ministara Vijeća Evrope za nadzor izvršenja presuda ESLJP od kojih će u konačnici tražiti da predlože isključenje BiH iz Vijeća Evrope, “jer nam ovakvima tamo nije mjesto”.

Kao uvodničarka na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “I BiH protiv presuda Evropskog suda za ljudska prava” Zornić je danas u Sarajevu poručila da će borbu nastaviti i kroz nove krivične i disciplinske prijave protiv lica odgovornih za neprevođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava jer izgradnja moderne demokratske države Bosne i Hercegovine podrazumijeva izvršenje svih presuda tog suda.

Drugi uvodničar, doktor pravnih nauka Enver Išerić, rekao je da je agentima Vijeća ministara BiH koji su pred Evropskim sudom za ljudska prava podnijeli žalbu na presudu u slučaju “Slaven Kovačević protiv BiH” istekao mandat i te da nisu imali nikakvu pravnu legitimaciju za bilo koji način komuniciraju sa ESLJP a ne da podnose neosnovane žalbe.

Išerić je istakao da je imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine u nadležnosti Predsjedništva a ne Vijeća ministara BiH.

Dodao je da agenti Vijeća ministara pripremaju zahtjev za iznošenje predmeta Kovačević pred Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava i time nepotrebno i neopravdano dodatno ugrožavaju prava građana Bosne i Hercegovine.

Išerić je pojasnio da razlika između presude u slučaju Kovačević u tome što su ranije presude utvrđivale povredu prava naših građana da budu birani u organe vlasti a presudom Kovačević utvrđuje se da su povrijeđena njegova prava da glasa za članove Predsjedništva i delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je presuda u slučaju Kovačević u BiH odjeknula takvom snagom da su zagovornici kršenja ljudskih prava doživeli klasični nokaut i nevjericu da je došao kraj njihovim manipulacijama, kršenju ljudskih prava i raspirivanju mržnje i etničkih podjela među narodnima i građanima.

(TIP/Izvor: Fena)

5 komentara

  • sejedafa says:

    sejdufu majka buđaše

  • sejdo says:

    pa glasaj za sejdu on je tvoj predstavnik što je uzurpirao mjesto koje mu ne pripada

  • hanuma says:

    hanuma pređi kod sdfa tamo pripadaš

  • Miki says:

    UZP-ovci moraju shvatiti da je BIH bosnjacka drzava, i ako im se to ne sviđa, mogu se objesiti. Bosnjaka ima vise od pola, i prirodno je da imaju dva clana predsjednistva. TReci član moze biti Srbin ili Hrvat.

  • Miki says:

    UZP ovci isto tako moraju shvatiti da se u BIH moraju postovati evropski a ne nacisticki zakoni. Prema tome, kome se ne sviđa – raus.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.