Predizborna kampanja, ili kako preživjeti govor mržnje

Bliža povijest nas uči da će posljednjih 30 dana do održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini biti daleko od stvarnog liderstva i pozitivne vrijednosti, poput integriteta i poštovanja.

Kada bi se u Bosni i Hercegovini izbori održavali svake godine, moguće je da bi građani imali više bolnica, domova zdravlja, puteva, parkova, sportskih terena, semafora, trotoara, liftova… Završetak gotovo svih javnih radova planira se i dešava u posljednjih tridesetak dana pred izbore, nemilice se presijecaju crvene svilene vrpce, drže govori i obećavaju nove blagodeti… No, izbori se održavaju „samo“ svake dvije godine – naizmjenično lokalni i opći – pa je i „namjenskih“ projekata dvostruko manje od „potencijalnih“.

Uoči oktobarskih lokalnih izbora dešava se nešto nezabilježeno u prethodnih tridesetak godina – promoviraju se i otvaraju kapitalni objekti ne samo par dana oči izbornog dana, nego čak i prije početka predizborne kampanje. Da je pogrešna vremenska procjena – nije; da imaju takvih hvalisanja vrijednih akcija napretek – nemaju; da će se ta otvaranja „kapitalaca“ pamtiti duže od trideset dana – teško… Zašto su se požurili prerano pohvaliti biračima – nama običnim smrtnicima je teško shvatiti, ali je nesumnjivo da lovci na općine i gradove znaju što tako rade.

‘Poklonjeni’ most od 980 metara i 10 kilometara autoceste

Evo, naprimjer, slučaj mosta „Počitelj“, pardon – „Hercegovina“, na koridu 5c, koji je koštao 33 miliona eura (povoljnog zajma Evropske investicione banke, kaže investitor, Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine) i uz vatromet otvoren 4. septembra, dva dana uoči početka predizborne kampanje. Ovaj grandiozni objekt, dug 980 metara i visok 100 metara, građen je pet godina (najmanje dvije godine duže od planiranog), mogao je s otvorenjem pričekati još tridesetak dana, pa da se Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine i (donekle) stranke „Trojke“ u punom sjaju predstave par dana uoči izbora.

Ništa od toga, izgleda da je stožerna hrvatska stranka uvjerena i sigurna u svoju superiornu pobjedu na lokalnom nivou, pa je mogla sebi dozvoliti luksuz da most i novih 11 kilometara autoceste pusti u opticaj „onako“, bez zbrajanja političkih benefita i projiciranja izbornih rezultata. Partneri iz „Trojke“ su, moguće, procijenili da je ova dionica na koridoru 5c podaleko od njihove biračke baze, da im neće znatnije pomoći u odbrani zapaženog izbornog rezultata od prije četiri godine.

U banjalučkom univerzitetskom gradu „svečano“ je u utorak rekonstruiran dio saobraćajnice i uveden sistem za naplatu ulaska motornih vozila. Projekat „težak“ 100.000 eura realizirali su Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje bh. entiteta Republika Srpska i Univerzitet u Banjoj Luci. Vrpcu su presjekli i komadić crvene trake za uspomenu sačuvali jedini učesnici (ako ne računamo novinare) ovog hepeninga – resorni ministar Željko Budimir i rektor Radoslav Gajanin.

Parking od 100.000 i bolnica od 52 miliona eura

Je li ova „udarna vijest“ na centralnim dnevnicima režimskih medija predizborni (od javnosti i stranačkih aktivista, konkretno Saveza nezavisnih socijaldemokrata, čiji su Budimir i Gajanin očiti eksponenti, potpuno ignoriran) skup? Referirajući se na datum održavanja, 3. septembar, sigurno nije, jer je predizborna kampanja počela 6. septembra, tačno mjesec uoči održavanja lokalnih izbora, ali je evidentno da je medijska buka dignuta zbog naplate parkinga u Kampusu nešto sasvim novo i znakovito u režiji vlasti u RS-u.

Svaki uloženi euro u ova predizborna vremena vrijedan je dokazivanja kako SNSD Milorada Dodika neprestano misli na svoj narod. Eto, samo dan prije proslave „sitnih“ 100.000 uloženih eura za naplatu parkinga u Kampusu, u Stanare kod Doboja je stigao najdraži gost, predsjednik Srbije. Aleksandar Vučić je „svečano“ (a kako bi drugačije?) otvorio rekonstruirani Doma zdravlja u ovom naselju, poznatom (samo) po rudniku uglja i termoelektrani. Istina, „majčica“ Srbija je platila kompletne radove (1,8 miliona eura) medicinske ustanove, ali ko je za to zaslužan ako nisu predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegova ekipa?

Pa onda je dan kasnije sva ta svita, ali bez najdražeg gosta, u Doboju otvorila novu bolnicu, vrijednu, kako tvrde odgovorni, 52 miliona eura. Dodaju kako su to sredstva iz budžeta Vlade RS-a, odnosno kredita kineske kompanije koja je gradila bolnicu, što baš i nije kompatibilno, ali hajde da sade ne kvarimo svečanost. Nema, dakle, malih i velikih projekata, jeftinih i skupih poslova; postoji samo briga za voljeni narod, koji će, zauzvrat, početkom oktobra to vratiti kroz glasačku kutiju.

Čeka nas ‘paklenih’ 30 dana predizborne kampanje

I, da, nema predizbornih i „vanizbornih“ djelovanja, važno je dokazati da je „SNSD akciono sposoban da iznese ovu kampanju i dalju borbu za RS“, za razliku od opozicionih i ostalih izdajnika, i ne žaliti što je zbog preuranjene kampanje stožerna stranka do sada platila 50.000 eura. A prava predizborna akcija nije ni počela. Plus su im, „opozicioni“ pravosudni kadrovi iz Istočnog Sarajeva uhapsili (a kasnije pustili da se brani sa slobode) i za kriminal optužili kandidata za načelnika Sokoca.

Pobrojani primjeri mogu i ne moraju biti obilježje ovogodišnjeg (pred)izbornog perioda, ali je nedvojbeno da nas čeka „paklenih“ 30 dana kampanje. Građani Bosne i Hercegovine su od aprila prijavili, online i anonimno, govor mržnje koji su primijetili na portalima ili u drugim medijima, na društvenim mrežama i javnim skupovima, i to prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Kakva će tačno kampanja biti nezahvalno je prognozirati, ali bliža povijest nas uči da će biti daleko od stvarnog liderstva i pozitivne vrijednosti, poput integriteta i poštovanja.

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Autor: Fuad Kovačević/Foto: Ilustracija)

Komentar

Komentari su zatvoreni.