Gradski odbor PDA Tuzla: ‘Tuzla grad za sve nas’

Pozivamo sve one koji istinski vole Grad Tuzlu, da nam se pridruže u realizaciji ideja i borbi za naš grad, za sigurnost, za demokratski poredak i slobodu.

Cilj nam je unaprijediti demokratiju u Tuzli, temeljenu na osnovnim vrijednostima slobode i zajedništva, te prenijeti imidž Tuzle i njene vrijednosti očuvane kroz historiju, na sve gradove u Bosni i Hercegovini – funkcionalnoj, multietničkoj i multireligijskoj, ekonomski stabilnoj i sigurnoj državi.

Želimo zagovarati zajedničku budućnost svih građana Tuzle i poticati ih na učešće u javnim procesima, posebno u pogledu jačanja, transparentnosti i odgovornosti vlasti.

I VRIJEDNOSTI GRADA TUZLE

Nedvosmisleno se zajedno zalažemo za očuvanje i unapređenje demokratije u Tuzli, za izbor kompetentnih i čestitih ljudi, čije će politike biti temeljene na demokratskim vrijednostima, koji će se odlučno suprotstavljati nacionalističkom patriotizmu i retrogradnim politikama te koji će širiti toleranciju i jačati suživot.

Sačuvat ćemo Tuzlu kao višestoljetni simbol slobode, suživota, antifašizma i antinacionalizma, slobodarskog duha i tolerancije.

Izgraditi ćemo društvo koje će omogućiti prosperitetniju budućnost građana, mirno i sigurno okruženje, zaštitu ličnih prava i sloboda, te život bez ekonomskih poteškoća.

Graditi ćemo društvo jednakih šansi u kojem će građani konstruktivno učestvovati u stvaranju ljepše i sretnije budućnosti, živjeti slobodno i ravnopravno, i koje će im osigurati jedinstvo i materijalni napredak.

Zalagati ćemo se za politički pluralizam, koji će podrazumijevati široku političku kulturu svih građana i graditi toleranciju različitih političkih mišljenja.

Svaki građanin mora biti jednako važan, jer naš grad će biti toliko snažan koliko svaki građanin bude imao priliku da učestvuje u javnim procesima i da utiče na jačanje transparentnosti i odgovornosti vlasti u Tuzli.

II VLAST – ULOGA GRADONAČELNIKA

Odlučno ćemo se suprotstaviti svim politikama koje propagiraju podjele, svim političkim subjektima koji se bore isključivo za svoje partikularne interese, zanemarujući time interese građana Tuzle i ugrožavajući njihova prava i slobode.

Uloga gradonačelnika, koji se bira neposredno od strane građana, ne smije biti marginalizirana niti opstruirana putem Gradskog vijeća i drugih različitih oblika udruživanja, jer je upravo gradonačelnik osoba koja je dobila najveće povjerenje građana.

Politički subjekti, predstavljeni u vijeću, na svaki način trebaju biti podrška gradonačelniku u razvoju i vođenju grada, kao i određenii korektiv njegove politike, doprinoseći napretku i interesima cijele zajednice, bez opstrukcija i kočenja važnih procesa koji se odvijaju kroz Gradsko vijeće kao zakonodavni oblik vladavine u Tuzli.

Gradonačelnik je taj koji je dobio povjerenje građana Tuzle, kojeg su građani neposredno izabrali i on ima odgovornost prema građanima, a ne prema političkoj partiji iz koje dolazi.

Putem institucije gradonačelnika građani se identifikuju s pozitivnim procesima u lokalnoj zajednici i zbog svega navedenog mi snažno podržavamo funkciju gradonačelnika kao gradskog lidera, nosioca izvršne vlasti u Gradu Tuzla i profesionalca koji na održiv način upravlja Tuzlom. Kao politički subjekti, kroz Gradsko vijeće, pružit ćemo punu podršku gradonačelniku u vršenju njegovih ovlasti, dužnosti i prava, kroz korektnu i konstruktivnu saradnju i kohabitaciju.

III – STANJE U GRADSKOM VIJEĆU

Protivimo se trgovanju, mešetarenju i pokušajima uticaja od strane neformalnih grupa, te pojedinaca iz zakulisnih centara moći, koji žele ovladati javnim dobrima i javnim preduzećima Grada Tuzle i iskorištavati ih za svoje interese, a ne za interese svih građana Tuzle.

Neprihvatljivo je i nedopustivo da vijećnici nakon izbora ne provode politike za koje su izabrani preko političkih subjekata, nego provode lične politike trgovine uticajem koje su vođene materijalnim i drugim interesima, potpuno zanemarujući koristi grada, kojem trebaju služiti.

Kao politički subjekti, oštro se protivimo ovakvom načinu djelovanja pojedinaca koji nakon izbora postaju samostalni gradski vijećnici. U tom kontekstu, navedeni vijećnici ne predstavljaju one koji su im dali glas demokratskim putem, odnosno predstavljaju isključivo i jedino sami sebe, zastupajući samo svoje interese.

Pojedinci i grupe imaju pravo da se u predizbornom periodu slobodno organizuju, kandiduju i predstave svoje ideje i programe biračkom tijelu, čime imaju priliku da ocijene svoju političku snagu i popularnost. Jedino na osnovu takvih autentičnih programa i kapaciteta, mogu sticati pozicije unutar zakonodavne vlasti.

IV – KOALICIJA – PREDIZBORNA SARADNJA

Zalažemo se za jasno artikuliranje naših politika, bez kalkulacija, u kojima ćemo našim građanima i biračima, bez skrivenih i tajnih partnerstava, a prije samih izbora, reći šta nam je prihvatljivo a šta ne, i za koje politike, stavove i vrijednosti se zalažemo sada, kao i nakon izbora. Izjašnjavamo se koje partnere i programe prihvatamo kao osnovu za moguće formiranje vlasti i većine u Gradu Tuzli.

Jasno šaljemo poruku da ćemo se suprotstaviti partokratiji, kao antidemokratskoj pojavi sve prisutnijoj u našoj zemlji, u kojoj partije odlučuju o cijeloj društvenoj i političkoj zajednici, sa intencijom da odlučuju o čitavom političkom životu našeg grada.

Predizborne koalicije koje su jasno definisane, bez zakulisnih postizbornih trgovina i promjena, ključ su zdravog, pravednog i, prema građanima poštenog odnosa, putem kojeg će se formirati pravedna i funkcionalna zakonodavna i izvršna vlast, sposobna i podržana da provede istinske želje i ciljeve unapređenja Tuzle te boljeg, sretnijeg i prosperitetnijeg života njenih građana.

Tuzla neće biti politički plijen partija, nego grad u kojem je na prvom mjestu opći interes svih građana a koji je uvijek iznad partijskog interesa.

Naš grad treba da bude lokalna zajednica gdje izabrani predstavnici građana odgovaraju građanima i štite njihove interese i gdje je svaki građanin ravnopravno zaštićen bez obzira na nacionalnost, ideološka uvjerenja i političku opredijeljenost.

(TIP/Lokalni izbori 2024.)

2 komentara

Komentari su zatvoreni.