Jačanje centara za rani rast i razvoj polivalentne patronažne službe u TK

Jačanje centara za rani rast i razvoj i jačanje sestrinstva odnosno polivalentne patronažne službe u domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona bila je glavna tema sastanka u srijedu predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja „DR MUSTAFA ŠEHOVIĆ“ Tuzla i Fondacije Fami iz Sarajeva.

Kako je istaknuto, trenutno, na području Tuzlanskog kantona funkcionišu tri centra za rani rast i razvoj u domovima zdravlja u Tuzli, Živinicama i Gradačcu, a Svjetska banka i Fondacija Femi, kroz projekat podrške žele ojačati i proširiti postojeće centre, pa će tako Centar za rani rast i razvoj u  JZNU Dom zdravlja Tuzla raditi u dvije smjene, što implicira prijem većeg broja korisnika, a samim tim i smanjenje, odnosno ukidanje, liste čekanja.

Polivalente patronažne službe već egzistiraju u pojedinim domovima zdravlja, ali je prioritet njihovo jačanje i osnivanje novih, prvenstveno zbog starosti populacije, što će rezultirati osnivanjem i opremanjem edukativnih centara za obučavanje medicinskih sestara koje će provoditi polivalentnu patronažnu zaštitu i pružati usluge na terenu, rečeno je danas.

U planu je da se opreme i centri za obuku i to jedan centralni u JZNU Domu zdravlja  Tuzla, te četiri područna u domovima zdravlja Kalesija, Živinice, Gračanica, Gradačac i Kalesija, a početak edukacija se očekuje početkom 2025. godine, najavljeno je na današnjem sastanku.

(TIP)