Dodijeljeni plastenici za 20 korisnika u Gračanici

U sklopu projekta Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima na području Gračanice i na osnovu sporazuma zaključenog između Grada Gračanica i humanitarne organizacije Muslim Aid, osigurana su donatorska sredstva za nabavku plastenika.

Kriteriji

Muslim Aid je učestvovao u nabavci plastenika u iznosu od 40 posto, Grad Gračanica također je učestvovao sa 40 posto, dok je vlastito učešće korisnika bilo 20 posto.

Plastenici od 100 kvadratnih metara sa dodatnom opremom dodijeljeni su za 20 korisnika koji su odabrani na osnovu utvrđenih kriterija putem javnog poziva.

Javni poziv Grada Gračanica, koji je bio otvoren za sve zainteresovane poljoprivrednike, rezultirao je velikim interesovanjem.

Odabrani korisnici plastenika ovom donacijom dobili su priliku da unaprijede uzgojne kapacitete, što će im omogućiti produženje vegetacijske sezone i poboljšanje kvalitete njihovih proizvoda.

– Ova inicijativa je dio našeg kontinuiranog truda da podržimo poljoprivrednike i zajednice koje su u potrebi. Ostvarili smo dugogodišnju saradnju sa Muslim Aidom koja će proizvođačima putem ovih plastenika omogućiti povećanje njihove proizvodnje i doprinijeti sigurnosti hrane u našim zajednicama, rekao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, koji je prisutnim korisnicima čestitao na prilici koju su ostvarili.

Edukacija

Nakon podjele plastenika u multimedijalnoj sali Grada nastavljena je edukacija u kojoj su učestvovali svi korisnici koji su ostvarili pravo na dodjelu plastenika, a oni su dobili i potrebne materijale i brošure za plasteničku proizvodnju.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Alema Pendek)