Video: Požar na Konjuhu pod kontrolom, ali vatra i dalje tinja

Požari na planini Konjuh u Kladnju stavljeni su pod kontrolu, tvrde nadležni. Međutim, vatra i dalje tinja na nepristupačnim lokacijama, a vjetar prijeti pogoršanjem stanja. Nadležne ekipe su od jučer na terenu, a angažiran je i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Još je neizvjesno kada će požari na Konjuhu biti potpuno ugašeni, ali je najvažnije da su trenutno pod kontrolom i bez opasnosti od daljeg širenja, poručuju nadležni. U blizini kompleksa ‘Muška voda’, prema preliminarnim procjenama, izgorjelo je najmanje 50 hektara šume. Iz nadležnog preduzeća kažu da Kompleks više nije ugrožen. Nakon jučerašnjeg zahtjeva, tokom dana je bio angažovan i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Gotovo 200 osoba je sinoć glasilo vatru do kasnih sati, a nastavili su i danas.

“Nadljudskim naporima uposlenika Šume Tuzlanskog kantona, Civilne zaštite i vatrogasaca Kladnja, Živinica i Kalesije odbranjeni su objekti jer je bila opasnost da neposredno u blizini hotela ‘Muška voda’ požar zahvati objekte. Nažalost, jutros je ponovo sve to aktivirano˝, izjavio je načelnik Kladnja, Jusuf Čavkunović.

“Da smo sinoć do kasno, do neka tri, četiri sata ujutro uspjeli sa teškom mehanizacijom, buldožerom da obiđemo požarište i na taj način da lokalizujemo u onoj mjeri koliko se moglo lokalizovati ovaj postojeći požar˝, kazao je izvršni direktor Šumskog gazdinstva “Konjuh Kladanj”, Amel Mazalović.

Na Konjuhu su aktivna četiri požara i trenutno su svi lokalizirani, potvrđuju iz Šuma Tuzlanskog kantona, ali vatra i dalje tinja.

Pored požara u blizini Kompleksa ‘Muške vode’, na ovoj lokaciji, u blizini bivšeg rudnika magnezita, je prvi požar koji je izbio i, prema trenutnim informacijama, zahvaćeno je više od 30 hektara šume.

“Vidite i sami kakav je teren, da se radi o strmom reljefu gdje mi ne možemo ništa drugo uraditi osim da ga okružimo i da spriječimo širenje požara. Bez vazdušne podrške ovdje, mi ga ne možemo sami ugasiti. On tinja unutra i vjerovatno će tinjati još nekoliko dana˝, istakao je direktor JP Šume Tuzlanskog kantona, Almir Huskić.

Nadležni potvrđuju da je udar groma uzrok tri požara, a na građane apeluju da budu strpljivi nekoliko dana zbog dima koji se širi i centrom općine. Nadaju se da će uskoro sve biti potpuno ugašeno.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Zonić/Foto:: Fuad Berkovac)