Banovići: Uskoro rekonstrukcija dijela regionalne ceste 

U posjeti općini Banovići boravio je direktor Javne ustanove „Direkcija regionalnih cesta“ Tuzlanskog kantona Zijad Omerčić koji je sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem obišao dio regionalne ceste “Čubrić-Banovići Selo-Pribitkovići-Seona-Orahovica“ (R-471a).

Budući da je upravljanje i održavanje navedene ceste u nadležnosti Direkcije, ovom prilikom najavljena je rekonstrukcija jednog njenog dijela koji prolazi kroz Pribitkoviće. Planira se uraditi rekonstrukcija od mosta u Pašićima (kod PŠ Pribitkovići) pa do Prijevora (kod spomen obilježja) u dužini oko 1.000 metara. Projekat je već pripremljen i njegova vrijednost je oko milion konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, inicijativa za prekategorizaciju lokalne ceste “Čubrić-Banovići Selo-Pribitkovići-Seona-Orahovica“ u regionalnu pokrenuta je polovinom 2022. godine i to od strane općine Banovići i Grada Lukavac. Već u februaru 2023. godine Vlada FBiH je donijela Odluku o njenoj kategorizaciji u regionalnu cestu sa oznakom R-471a. Upravljanje nad pomenutom putnom komunikacijom, odnosno njeno održavanje,  direkcija regionalnih cesta TK preuzela je u istoj (2023) godini, što je za općinu Banovići od posebnog značaja.

(TIP)