Situacija sa požarom na Konjuhu iznad Kladnja i dalje složena

Već nekoliko dana vatrogasci se bore sa velikim požarom koji je proteklog vikenda usljed udara groma zahvatio šire područje Zaštićenog pejzaža Konjuh iznad Kladnja.

Vatra se brzo proširila na nekoliko lokacija i prijetila obližnjim kućama i stanovništvu, ali je tokom noći požar na tri lokacije stavljen pod kontrolu i lokalizovan, zahvaljući lokalnom stanovništvu i vatrogascima.

Danas je požar gasio i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Štete su nemjerljive.

Vatrena stihija na planini Konjuh ne miruje. Iako ograničenih kapaciteta kladanjski vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite Kladanj, ali i ostalih vatrogasnih jedinica sa područja Tuzlanskog kantona daju i posljednje atome snage, kako vatra ne bi došla do okolnih naselja. Jedan vatrogasac iz Kladnja je lakše povrijeđen.

„Radimo sve što je u našoj mogućnosti i što se može uraditi. Sinoć smo dosta posla uradili i spriječili smo požar da se proširi na Hotel Muška voda“, naglašava Abdulah Likić, pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kladanj.

Iako je većina požarišta za sada pod kontrolom, situacija je i dalje složena. Brzom širenju na određenim lokalitetima pogoduju i nanosi vjetra. Od danas je na gašenju požara angažovan i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, budući da je do određenih požarišta zbog nepristupačnosti terena nemoguće doći vatrogasnim vozilima.

„Oko 200 ljudi je na terenu, vatrogasna društva iz Kladnja i Živinica. Oružane snage su djelovale od jutros. Međutim, to nije dosta efekta dalo“, rekao je Jusuf Čavkunović, načelnik Općine Kladanj (PDA).

O šteti je još rano govoriti, ali pretpostavlja se da će biti milionska.

„Za jedan bor nekih pedesetak godina treba da naraste. Štete su ogromne, teško je to nadoknaditi. Treba nam decenije da ovo nadoknadimo i vratimo u prvobitno stanje“, pojasnio je Zoran Jovanović, direktor Uprave civilne zaštite TK.

„Mi kalkulišemo sa nekom cifrom od 60 hektara, a taj podatak i samu površinu ćemo imati tek nakon potpunog uvida i nakon izvještaja“ naveo je Almir Huskić, direktor JP Šume TK.

Za sada kuće i ostali stambeni objekti u Kladnju i njegovoj okolini nisu ugroženi, ali problem stanovništvu predstavlja i velika količina dima na ovom području.

(TIP/Izvor: federalna.ba)