Ručak za 10-ak minuta: Fini rezanci s povrćem koji se pripremaju s kuhalom za vodu

Rižini rezanci odlična su alternativa pšeničnoj tjestenini. Mogu se koristiti u različitim jelima – od hladnih salata do stir fryova.

Rižini rezanci nemaju glutena, pa se nameću kao sjajna zamjena osobama preosjetljivim na taj protein. Uz to, lako se termički obrađuju.

S obzirom da su delikatniji od pšenične tjestenine, rižini rezanci ne iziskuju kuhanje. Dovoljno ih je potopiti u vrućoj vodi i namakati otprilike pet do 10 minuta – ovisno o debljini, a potom iskoristiti u receptu.

Mi vam danas donosimo salatu nadahnutu azijskom kuhinjom koja uključuje sirovo povrće, rižine rezance i ukusan umak na bazi sezamovog ulja, a koji s priprema u svega 10-ak minuta.

Ovo je recept koji možete prilagođavati vlastitim željama i stanju u hladnjaku. Upotrijebite sirovo povrće po želji poput krastavaca, kupusa, rajčice i slično. Povećajte proteinsku vrijednost salate i dodajte kuhani slanutka, tunu iz konzerve ili pak nasjeckani dimljeni tofu.

Sastojci:

  • 100 g rižinih rezanaca
  • 2-3 žlice umaka od soje
  • 2 žlice meda
  • 2 čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
  • 1 mrkva
  • 1 svježa paprika
  • 1 mladi luk
  • ½ limuna
  • svježi začini po želji
  • papar po želji
  • čili papričica po želji
  • sjemenke bundeve ili suncokreta po želji

Priprema:

  1. Izvadite rižine rezance iz pakiranja, stavite ih u dublju zdjelu i prelijte vrućom vodom iz kuhala. Pustite da se rezanci namaču barem pet, a maksimalno 10 minuta u vodi. Provjerite vilicom – znat ćete da su rezanci gotovi kada omekšaju.
  2. Pripremite povrće za salatu: očistite mrkvu i naribajte je na tanke trakice. Na tanke trakice narežite i papriku te narežite mladi luk.
  3. Napravite preljev za salatu: pomiješajte umak od soje, med, tostirano sezamovo ulje, sok pola limuna i malo limunove korice. Ukoliko volite začinjenu hranu dodajte i malo čili papričice ili čili praha.
  4. Dodajte papar po želji i svježe začinsko bilje poput peršina ili korijandera.
  5. Kada rižini rezanci omekšaju, ocijedite ih od viška vode i isperite pod mlazom hladne vode.
  6. Pomiješajte rižine rezance s nasjeckanim sirovim povrćem i preljevom.
  7. Salatu poslužite sa sjemenkama po želji.

(TIP/Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr/Foto: Shutterstock)