Video: Izvor mladosti ili Muška voda kao ogroman turistički potencijal

U zaštićenom dijelu planine Konjuh, tek 11 km od Kladnja i magistralnog puta Sarajevo – Tuzla, nalazi se kompleks Muška voda. Naziv kompleksa dolazi od poznatog izvora vode koji je još u 17. stoljeću, putopisac Evlija Čelebija, nazvao „izvorom mladosti“ ili „muškom vodom“, pripisujući vodi ljekovita svojstva. Sada je ovo područje zaštićeno i sadrži ogroman turistički potencijal, prije svega u segmentima rekreacije, brdskog biciklizma te sportskog i zimskog turizma.

U netaknutoj planinskoj prirodi Konjuha gdje dominiraju četinarske šume, na oko 600 metara nadmorske visine, smješten je sportsko-rekreativni centar Muška voda.  Još je u vrijeme Austrougarske ovaj prostor bio  prepoznat kao vazdušna banja i u to vrijeme je ovdje bila bolnica za plućne bolesti. U prošlom vijeku, tačnije, 1968.g., provedene su analize vode sa izvora Muška voda, po kojem cijelo područje nosi ime, i te analize su potvrdile njenu ljekovitost i djelovanje na cirkulaciju krvi, smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi. Ipak, najveća blagodat ovog područja je čisti planinski zrak pa je ovo idealno mjesto za boravak djece i tokom ljeta se ovdje organizuju dječiji kampovi u prirodi. Krajem jula ovdje su se sa djecom iz Kladnja dužila djeca naših gradjana koji su sada rasuti diljem Evrope. 

“Meni se čini zabavno, i fino bude ovdje, bude lijepo i ako Bog da dodjem opet˝, izjavio je Mustafa Ihtijerević, Njemačka.

“Prva stvar na koju se potencira jeste u stvari umrežavanje, uvezivanje djece koja se nalaze izvan granica naše Bosne i Hercegovine i djece koja žive na ovom prostoru. Znači to je prva i sonovna stvar, učenje materinjeg jezika, čuvanje svog i znati cijeniti to svoje. Druga stvar je samo prilagodjavanje i orijentacija u prirodi, fizičke sposobnosti djece, jer smo sve to zaboravili˝, kazala je direktorica JP Karaula Kladanj, Dragana Čaušević.

Šteta je što se ovi dječiji kampovi organizuju tek periodično i što više djece iz zagadjenih bh gradova nije u prilici doći u ovo prirodno zaštićeno područje. Djeca bi, ali i svi drugi gosti, imali priliku mnogo toga doživjeti.

„Imamo predivnu planinu koja je možemo reći slobodno poslednja divljina u Evropi, koja obiluje prelijepim pejzažima, koja ima zasigurno preko nekoliko stoina, mislim više od 300 staza, mapiranih, biciklističkih. Imamo stacionirana dva planinarska doma, jedan je tuzlanski, jedan je kladanjski. Takodje imamo na preko 57 lokacija stećke. Takodje imamo Romana put, romana roud, koji se može da posjeti˝, istakla je Dalida Karabdić, NO „I-platforma“, Kladanj.

Privrednik iz Tuzle Kasim Selimović kupio je ovaj kompleks prije četiri godine. On kaže da je hotel, i cijeli prostor sa svim drugim sadržajima, bio devastiran i da je uloženo puno novca i truda da se ovo dovede u sadašnje stanje. Hotel sada raspolaže sa oko 200 ležaja u moderno opremljenim sobama i apartmanima i restoranom sa 400 mjesta. Cijeli projekat je još u razvojnoj fazi i tek trebaju biri realizovani brojni sadržaji. Brojni sportski klubovi iz bivše države dolazili su ovdje na visinske pripreme a sada se želi to obnoviti i u toku je gradnja fudbalskog terena. U planu je i gradnja bazena ali i ski lifta i staze kako bi se ogovorilo i zahtjevu turista i zimskom periodu. Selimović je razočaran što vlasti ne prepoznaju ovo mjesto kao vrijedan turistički potencijal i kantona i države Bosne i Hercegovine.

“Kad je u pitanju TK, na žalost, evo ja sam više miliona KM uložio u ovu destinaciju, ja tako reći nisam u odnosu na moja uložena sredstva, nisam dobio ništa. Nažalost, nema ni te teoretske pomoći da na nekakav način čujemo,vidimo, ili da dodje ministar da obidje ovu destinaciju. Četiri godine kako se ovo radi,kako je preuzeto,gradi se, i evo godina i pol dana kako je pušteno u funkciju, na žalost niti ministar turizma, niti ministar prosvjete, ili bilo neki drugi, nisu našli za shodno da dodju da obidju ovu destinaciju, da makar svojim prisustvom daju podršku i da na nekakv način opravdaju ovaj moj rad, moj trud, da osjetim nekakvu podršku od njih, a ni toga nije bilo˝, izjavio je vlasnik SR kompleksa „Muška voda“, Kladanj, Kasim Selimović.

Domaćini ističu kao svoj poseban resurs veliki broj izvora pitke vode kao i jezero Gorsko oko, kojeg u narodu zovu Paočko jezero. Veliki broj Kladnjaka, koji su već godinama u zemljama zapadne Evrope, dolazi u Kladanj tokom godišnjih odmora i posjećuju ovo područje planine Konjuh. 

“Pa priroda, dovoljno je da se okrenete i vidite ovdje je priroda zdrava, čista, nedotaknuta, i na kraju krajeva mi po pravilu ćivimo brzo, tehnologija je tu, mislim dobrodošla što se tiče tog, ali čovjek treba da se gradi uz prirodu jer mi smo biće koje ima dušu, priroda ima dušu, a sve ono ostalo je vještačko koji su mehanizmi koji nam pomažu da živimo, ali ljepota je u prirodi˝, izjavila je Sakiba Hotović, Italija.

“Htio bih da i moja djeca dožive, vide, ono što sam i ja, čist zrak, čista voda, iako grad čitav nema vode, Kladanj leži na najčišćoj vodi˝, kazao je Asim Osmančević, Njemačka.

Zbog godina provedenih u državi koja ima visoke standarde zaštite prirode Asim s dosta kritike poredi odnos ljudi i države prema ovom prirodnom blagu.

„Ovo bi bilo privatizovano, 100%, i ne bi smio ništa ovdje uraditi.Prednost je sloboda ali ta sloboda takođe nosi negativne posljedice, evo smeće ovo ovdje, onda, smeće je najveći problem˝, naveo je Osmančević.

Svi bi u Općini Kladanj, koji se osjećaju odgovornim za očuvanje prirode u ovom dijelu Konjuha, morali pronaći način da spriječe ili sankcionišu ovakve neodgovorne pojedince jer imaju izuzetno vrijedan prirodni kapital.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autor: Samir Kahrović)

Komentar

Komentari su zatvoreni.