Nije mu trebalo dugo: Dodik o “samostalnosti” RS i direktoru CIA-e koji “neće moći pomoći BiH”

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, Milorad Dodik, prisustvovao je danas završnim događajima 59. “Kočićevog zbora” u Stričićima gdje se obratio prisutnima i ponovo vratio staroj retorici. Iako je prije nekoliko dana tvrdio da nikada nije govorio o secesiji, danas je ponovo zaprijetio istom. Kazao je da će, ukoliko bude donesena odluka da imovina pripada Bosni i Hercegovini, RS donijeti odluku o somalstalnosti. “Neće vam pomoći ni direktor CIA-e”, poručio je.

Dodik je u Stričićima govorio o jedinstvu srpskog naroda osvrnuvši se na Deklaraciju “Svesrpskog sabora” koja, kako kaže, govori upravo o tome.

“Naša Deklaracija ‘Svesrpskog sabora’ govori da ne postoje bosanski, hrvatski i ovi ili oni Srbi, nego da postoje Srbi. Oni mogu da budu Kočićevi, mogu da budu na taj način definisani, ali nikako ne mogu da budu bosanski, hrvatski, crnogorski ili ne znam ni ja, kosovski ili ne znam šta već, nego isključivo kao Srbi”, kazao je Dodik.

Dodao je da je “ponosan na to što se u okviru manifestacije ‘Kočićev zbor’ ne nalazi zastava Bosne i Hercegovine”, ponovivši, po ko zna koji put, da BiH nije “njegova država”.

“Ponosan sam ovdje, kao što vidite, ovdje je državna zastava Srbije, nije Bosne i Hercegovine. Ono što moramo reći jeste da BiH nije naša država. Ona je naše moranje. BiH je nešto što smo mi pokušali da gradimo Dejtonskim sporazumom. Ali BiH – dejtonska BiH – silnim intervencijama stranaca, koji su bili servilni prema onome što muslimani (kako Dodik oslovljava Bošnjake koji su ustavna kategorija, op.a.) traže BiH, razbila je tu BiH. Ta BiH ne postoji. Ta BiH nije ni živjela. Prvi dan nakon potpisa Dejtonskog sporazuma, oni su rušili Dejtonski sporazum. A mi u našoj naivnosti da sačuvamo mir ponegdje smo, možda, ovi ili oni, i mi – i današnja vlast, i nekadašnja vlast, i ja, i sadašnja opozicija, i nekadašnja opozicija – vjerovali da možda možemo da izgradimo to i da će to jednog dana stati. Sada vidimo da ne stoje. Sada hoće sve. Sada hoće imovinu. Ako vam uzmu imovinu, onda nemate ništa. Ako uzmu imovinu, nema Republike Srpske. Oni su tačno naučili da samo sa imovinom mogu da izgrade BiH”, kazao je.

Potom je zaprijetio:“Naš identitet ne može i ne treba da bude nikada BiH. Kako god ko tražio, šta god to govorio, mi smo jasno ostali u našoj porodici. Ako nam dirnete imovinu i ako vam padne na pamet da ste možda jaki, te noći baš odlučili da kažete da imovina pripada BiH, računajte da će Republika Srpska donijeti svoju odluku o samostalnosti. Neće vam pomoći ni direktor CIA-e, ni bilo ko ko se ovdje muva. Ova Republika i ono što mi branimo je sve to. I ova Republika nije ni od koga nije uzeta. Ovo je samo pokušaj da bude naša, jer je naša otkad postojimo ovdje i otkad ona postoji.”

Podsjećamo, nakon nedavne posjete direktora CIA-e Williama J. Burnsa, Milorad Dodik je komentarisao jednog od najmoćnijih ljudi američke administrcije, kazavši kako gospodin Burns nije babaroga nego vispren (razuman, op.a.) čovjek koji ne samo da ima životno, već i značajno političko iskustvo.

Poručio je tada da nije za secesiju te da podržava Bosnu i Hercegovinu, ali onu dejtonsku.

“RS ne provodi niti ima plan za secesiju. Naravno, oni se ne slažu sa mojom politikom, ali razumiju da bi trebalo usaglašavati i neke stavove pojasniti. Kao što im je fino rekao direktor CIA-e da za stanje u BiH nije odgovoran samo Dodik, već su odgovorne sve tri nacionalne grupe. To govori o tome da je on direktno i negirao tu njihovu priču o građanskom uređenju BiH”, rekao je tada Dodik.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Fena/Arhiva)