Grill majstor otkrio recept za svoju brzu focacciu: “Goste oduševi svaki put”

Razgovarali smo sa Svenom Grabićem na čiji smo Instagram profil naišli i oduševili se videima vrhunskog roštiljanja. U razgovoru s ovim gurmanom koji se ozbiljno posvetio grillanju skupocjenih komada mesa i steakova (cijeli razgovor i Svenove savjete oko roštilja možete pročitati ovdje), pitali smo ga i za savjet oko pripreme originalnog priloga, osim već znanih salata i lepinja.

Nije dvojio i odmah se pohvalio svojim receptom za brzu focacciu, tradicionalni mediteranski kruh idealan za ljetne dane, za koji vam donosimo jednostavan recept. 

Šta je zapravo Focaccia?

Focaccia je zapravo tradicionalna, talijanska pogača. Ovaj tip “ravnog kruha” priprema se još od vremena Antike, recepture su se mijenjale, a govori se da su ih svijetom proširili talijanski emigranti. Čak joj i ime opisuje kako se ona nekoć pripremala – “ravan kruh pečen na ognjištu”. Smatra se pretečom pizze, a karakteristična je po tijestu koje je izvana masnije, a iznutra izuzetno prozračno i lagano, toliko da se u presjeku tijesta vide rupe.

Karakteriziraju ju i mirodije koje se koriste u pripremi – obavezno maslinovo ulje, mediteransko povrće poput rajčice, češnjaka, maslina, uz začinsko bilje kao što je ružmarin, bosiljak, pa i kadulja. Neki dodaju i sir i meso – pravila zapravo nema, osim da su sastojci mediteranski i da focaccia mora asocirati na ljeto i sadržavati sve ono što dozrijeva ljeti. 

Kako se recept širio Europom i svijetom, tako svoje verzije ove ljetne pogače imaju i Turci, Francuzi, Grci i Španjolci. Focaccia je u originalu bila sirotinjska hrana, pripremali su ju radnici kao gablec za vrijeme rada u poljima, od sastojaka koje su imali. Danas se ona priprema i u slatkim verzijama, a najpopularnija je ona s medom, grožđicama i koricom limuna ili drugih agruma. 

Kako se priprema?

Iako se tijesto za focacciu najčešće treba odmarati preko noći, donosimo vam brži i jednostavniji recept koji provjereno funkcionira i kada se tijesto diže kraće. Za početak je potrebno umiješati vodu, kvasac i med i pustiti da odstoji nekoliko minuta. Zatim se zamijese svi sastojci: brašno, sol, maslinovo ulje s kvascem i vodom i ostave se da odstoje na toplom, pokriveni krpom pola sata.

Nakon pola sata potrebno je prvi put premijesiti tijesto, pustiti da odstoji pola sata, zatim drugi put premijesiti. Pripremi se lim za pečenje, namasti se maslinovim uljem i u njemu se prstima oblikuje tijesto. Tijesto se posipa krupnom soli, začinima, a sastojci poput rajčica i ružmarina lagano se utisnu u tijesto kako bi se u njemu zapekli i tako ga ukrasili. Neki prije pečenja premazuju tijesto maslinovim uljem, kako bi površina tijesta dobila finu masnoću. Focaccia se peče pola sata na temperaturi od 210 stupnjeva, do zlatno smeđe boje korice. 

Može se jesti još vruća, a ako ju držite pokrivenu krpom ili zamotanu u foliju, bit će svježa i nekoliko dana. Recept za ovu jednostavnu i ukusnu focacciu možete pronaći ovdje. Isprobajte i javite dojmove!

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Shutterstock)