Slađan Ilić za TIP: ‘Grad Tuzla bi po ovom zakonu dobio značajno uvećanu naknadu’

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Slađan Ilić iz Tuzle uputio je Prijedlog zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

S obzirom da s radi o zakonu koji nije obiman i složen, Ilić smatra da se navedeni Prijedlog zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana kao ovlašteni predlagač treba razmatrati i donijeti po skraćenoj proceduri.

˝Veliki je značaj ovog zakona, te se donosi iz razloga što su velika inflatorna kretanja i pad proizvodnje električne energije u termoelektranama značajno uticali na ekonomske uslove poslovanja preduzeća, a koja upravljaju termoelektranama˝, istakao je Ilić za TIP.

Prema njegovim riječima, povećanje naknade sa 0,0015 KM na 0,0030 KM po kilovatsatu proizvedene elekrične energije će itekako omogućiti pravedniju raspodjelu prihoda i svakako pomoći u održavanju infrastrukture i poboljšanju životnih uslova građana na područjima gdje se nalaze termoelektrane.

˝Grad Tuzla bi po ovom zakonu dobio značajno uvećanu naknadu, na godišnjem nivo bi to uvećanje bilo oko 4 miliona KM˝, zaključio je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Slađan Ilić za TIP.

(TIP)