Zlatko Dukić: Lažne ispisnice za stvarne mućke

 Neiscrpna je maštovitost i neuhvatljiva drskost svih onih što, mnogo prije predizborne kampanje, posežu za nedozvoljenim sredstvima i alatima ne bi li došli do glasova, znajući da su im bez toga nedostižni…

Što se više bliže ovogodišnji lokalni izbori, a pogotovo zvaničan start predizborne kampanje (6. septembar), to su vidljivija dva paralelna procesa – nestrpljenje, nervoza i nesigurnost u nekim stranačkim taborima, s jedne, i mobilizacija onih koji, u tim i takvim taborima, imaju provjerene i dokazane vještine nedozvoljenih, podzemnih, kažnjivih, jednom riječju sredstava i alata iz rubrike mućke, s druge strane. Ne morate biti osobito pažljiv pratilac svakodnevnih vijesti o tome, dovoljno je da, bar krajičkom oka i uha, uhvatite podatke o tome da je, do kraja prošle sedmice, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izrekla 59 kazni u ukupnom iznosu od 223.500 KM, pa da vam bude jasno koliko su, i po tim aršinima, užareni ovi avgustovski dani.

Bolji poznavaoci naših stranačko-političkih varijacija uoči izbora nisu ni iznenađeni, ni zatečeni ovim dešavanjima. Štaviše, očekivali su – i dočekali – da se stranačko-politički predizborni inžinjering razmaše i izmisli nove oblike, načine i puteve izigravanja propisa, pronađe rupe u njima (a ima ih i Izborni zakon, čije izmjene je metnuo visoki predstavnik u martu) i da se na vrijeme nađu staze “okolo, pa na mala vrata” do naklonosti glasača i ostvarenja izbornih ciljeva. Što je posve u skladu s tradicijom – da se uoči svakih izbora ponudi nešto novo, a da ono staro, dosad poznato (“bugarski voz”, gotovinsko čašćenje glasača uoči izbora, davanje popunjenih glasačkih materijala itd) bude samo podebljano, kao uhodano, provjereno i redovno plodonosno.

Nismo dugo čekali da se promoviše i javnosti ponudi ovogodišnja inovacija. To je promptno dokučen način izigravanja izmjene Izbornog zakona, po kojoj CIK određuje predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, uz uslov da oni nemaju veze ni sa jednom političkom strankom, što će reći da su nezavisni i nepristrasni u radu. Ova izmjena Zakona je dobrohotan pokušaj da se birački odbori, kao najslabija (i najmutnija) karika izbornog lanca, dovedu u red i doprinesu pravičnim izborima. Naročito po zatvaranju biračkih mjesta, u brojanju glasova i u presudnoj ulozi predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora. I onaj ko je zakonske izmjene nametnuo, a i svi drugi naivni ili lakomisleni prevarili su se u računu, misleći da je ovom izmjenom napravljen važan korak naprijed. Umjesto toga, stranački specijalci za otkrivanje rupa u zakonima ovog puta su rupu našli u tome što će provjereni stranački udarnici – dobiti ispisnicu iz partije, formalno se iz nje isključiti, čak i ako su u lokalnim stranačkim organima i – u skladu sa Zakonom – CIK-u se ponuditi, potpisivanjem posebne izjave, kao “nezavisni i nepristrasni”.

Na prvi pogled, to izgleda uredu. Na drugi i svaki idući pogled, međutim, mora biti jasno da se radi o prevari. Tako je, recimo, u samo jednoj analizi ustanovljeno da je čak 40 kandidata za čelnike biračkih odbora dobilo ispisnice iz SNSD-a. Onaj ko plitkoumno vjeruje da je to stvaran razlaz dotičnih likova sa strankom, u dubokoj je zabludi. Onaj ko misli da će, poslije izbora, galerija likova s lažnim ispisnicama uraditi išta drugo, osim da se vrati (ispuni stranačku pristupnicu) u isto stranačko jato – duboko je u pravu.

Problem s ovom stranom “maštovitih” priprema izbora ne ostaje samo na ovome. CIK je raspisao javni oglas za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora. Traži se 12.000 takvih osoba. Prvi krug oglasa je uspio “nahvatati” oko 7.000 kandidata. Oglas je ponovljen i traži se još oko 5.000 ljudi. Mali su izgledi za to da se ovo završi prema željama i potrebama izbornog procesa. Ali, nije mala potreba provjere onoga na šta Transparency International, budno pazeći na predizborne igre, upozorava CIK i što, sa Koalicijom za slobodne i poštene izbore Pod lupom, biranim riječima zove predizbornim nepravilnostima. Posebno to važi za preuranjenu kampanju, za šta je dosad bilo najviše kažnjenih, i za zloupotrebu javnih sredstava i resursa. Od 393 prijave TI-ja i Pod lupom, CIK je (od 22. jula do 11. avgusta) izrekao sankcije u samo 59 slučajeva. Saznali smo da su se u 183 slučaja predizbornog davanja javnih para građanima (socijalno ugroženim), opštine, gradovi, kantoni i entiteti isprsili sa oko 30 miliona KM, pa im je Vlada Federacije dobacila još 50 miliona za takvu predizbornu pažnju i brigu. Što je toliko oduševilo dobitnike pažnje i brige da su zanemarili da je to podjela naših para, nije to nikakav merhametluk ili dirljivo samarićanstvo vlasti i politike.

Nije potrebno biti posebno dobro informisan, pa zaključiti da ćemo – i za ove dvije sedmice do početka zvanične kampanje, a i u njenom toku – biti počašćeni opetovanjem starih i promocijom novih predizbornih radnji “ispod žita”, raznim vidovima dodvoravanja i podilaženja glasačima, te da će najveći broj tih nezakonitih, nemoralnih i drskih radnji – ostati nekažnjen. Umjesto toga, mogle bi biti nagrađene 6. oktobra, pa će, kao mnogo puta dosad, glasove uz pomoć mućki i lopovluka dobiti i oni koji dobro znaju da ih se na drugi način ne bi dočepali.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Zlatko Dukić/Foto: Ilustracija)