Foto: Priprema se teren za postavljanje zip line-a i adrenalinskog parka na tuzlanskoj Ilinčici

Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere”, naziv je projekta kroz koji će izletište Ilinčica u Tuzli dobiti nove atraktivne sadržaje.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, izrazio je zadovoljstvo zbog početka radova na Ilinčici, naglašavajući značaj ovog projekta, kazao je:”Prvi dio projekta obuhvata izgradnju adrenalinskog parka i ZIP lajna, za koji su pripreme već počele. Naše javno komunalno preduzeće Komunalac Tuzla već radi na uređenju šume i pripremi terena za instalaciju ovih sadržaja, koji će biti namijenjeni kako najmlađim, tako i odraslim posjetiteljima.”

Planirano je da se radovi na prvom dijelu projekta završe do 25. septembra, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

Drugi dio projekta uključuje izgradnju vještačke stijene iznad Doma na Ilinčici, uz dodatni adrenalinski park za najmlađe posjetitelje. “Ovim aktivnostima želimo da Ilinčica dobije novo ruho i postane još privlačnija destinacija za sve građanke i građane Tuzle,” dodao je gradonačelnik Lugavić.

Gradonačelnik je posebno istaknuo važnost vraćanja Ilinčice građanima Tuzle, podsjetivši na njeno značajno mjesto u sjećanjima mnogih generacija koje su tu provodile svoje djetinjstvo. “Veoma mi je drago što unapređujemo sadržaj Ilinčice s novim spravama i sadržajima koji će dodatno poboljšati kvalitet boravka na ovoj lokaciji.”

Također, gradonačelnik je istaknuo da je projekt “Panonsko-jadranska veza” (PACON 1) uspješno završen, te da će Grad Tuzla krenuti u realizaciju (PACON 2), kroz koji će biti provedene dodatne aktivnosti, među kojima su nabavka električnog kombija za ekološki prihvatljiv prevoz građana iz Tuzle na Ilinčicu, zatim električna bicikla za rekreativnu vožnju, te izgradnja inkluzivne staze za osobe s invaliditetom. Gradonačelnik je također najavio postavljanje 10 novih česmi na različitim lokacijama u gradu, kao i nabavku solarnih klupa na kojima će građani moći puniti svoje mobilne telefone.

Projekt “Open Air Everywhere”, finansiran sredstvima Evropske unije, dodatno potvrđuje opredijeljenost Grada Tuzle da aktivno aplicira na projekte prekogranične saradnje i time osigura dodatna sredstva za unapređenje gradske infrastrukture.

“Postali smo prepoznatljiv partner ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu, te ćemo nastaviti koristiti svaku priliku da unaprijedimo kvalitet života svih građanki i građana Tuzle,” kazao je gradonačelnik Lugavić.

(TIP)