Foto: Otvorena izložba o graditeljskoj ostavštini Italijana u Tuzli

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, prisustvovao je otvaranju izložbe “Graditeljska ostavština Italijana u Bosni i Hercegovini”, koja je održana u srijedu, u Arhivu Tuzlanskog kantona. Izložba, koju su organizovali Udruženje građana italijanskog porijekla “Rino Zandonai” Tuzla, Arhiv Tuzlanskog kantona i Facebook grupa “Tuzla – povratak u prošlost”, prikazuje vrijedne građevinske objekte koje su italijanski majstori izgradili u Tuzli tokom austro-ugarske uprave i u periodu do Drugog svjetskog rata.

U svom obraćanju, gradonačelnik Lugavić je istaknuo važnost očuvanja kulturno-historijske baštine Tuzle, naglašavajući doprinos italijanske zajednice u razvoju grada. “Hvala Udruženju, hvala Arhivu Tuzlanskog kantona i svima vama koji ste se okupili da se vratimo u prošlost i podsjetimo na ovo neprocjenjivo blago. Ova izložba je ključna za prenošenje kulturnih i historijskih vrijednosti na buduće generacije, kako bi se očuvalo sjećanje na značajan utjecaj Italijana u razvoju našeg grada,” kazao je gradonačelnik Lugavić.

Gradonačelnik je naglasio da je promocija kulturne baštine od izuzetne važnosti za očuvanje identiteta Tuzle, te da ovakvi događaji predstavljaju jedini pravi model za prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu. Također je izrazio nadu da će izložba biti proširena i otvorena za širu javnost u drugim ustanovama kulture, čime bi se još više podigla svijest o bogatoj graditeljskoj ostavštini Italijana u Tuzli.

Izložba sadrži fotografije, razglednice i dokumente o graditeljskim poduhvatima italijanskih graditelja, a posebno se ističu objekti javne, privatne, vjerske i poslovne namjene, koji su građeni u gradskoj jezgri Tuzle te predstavljaju kulturno-historijsko blago grada.

(TIP)