Foto: Kada saznate za ova tri odlična recepta za salate, radit ćete ih do kraja ljeta

Salate su uvijek popularan izbor, posebno za vrijeme ljetnih vrućina, jer njihova priprema ne oduzima previše vremena, gotovo da i ne zahtijevaju kuhanje, osim ako u salatu ne dodajete, primjerice, tjesteninu ili neko meso, a prepune su finog i zdravog povrća.

One mogu funkcionirati kao obrok za sebe ili kao prilog glavnom jelu, a osim nekog klasičnog povrća za salate poput rajčica, krastavaca, paprika, rukole i maslina, salatu ćete podići na novu razinu ako u nju dodate meki bijeli sir kremaste teksture, koji je savršen dodatak svakoj salati.

Upravo je takav sir Salakis, koji karakterizira blago slani okus i gotovo kremasta, glatka tekstura. On je idealan sastojak svježih mediteranskih salata, ali i nezaobilazan dio svake sirne plate, a u nastavku možete pronaći tri recepta za salate u kojima će okusi Salakis sira najbolje doći do izražaja – grčka salata, salata s tjesteninom i tunom i salata s piletinom.

Grčka salata

Grčka salata jedno je od najboljih jela za tople ljetne dane, a uz sezonske namirnice poput rajčica, krastavaca i paprika, nezaobilazan sastojak u svakoj grčkoj salati je sir. Uz ukusan Salakis slani sir, koji je obavezan dodatak ovoj salati, predlažemo da iskoristite svježe i domaće povrće i kvalitetno maslinovo ulje, što će salati dati bolji okus.

Sastojci:

  • 4 rajčice 
  • 2 krastavca 
  • 1 paprika 
  • 1 glavica ljubičastog luka 
  • 15 crnih maslina
  • 250 g Salakis sira
  • 1 limun 
  • maslinovo ulje 
  • sušeni origano i bosiljak.

Za početak operite rajčice, krastavce i papriku te ih narežite na veće kockice, a luk narežite na kolutiće. Sve to pomiješajte i dodajte masline. U posebnoj zdjelici pomiješajte nekoliko žlica maslinovog ulja, sok jednog limuna, origano i bosiljak, a zatim to prelijte preko povrća i promiješajte. Začinite po ukusu.

Sada na red dolazi Salakis slani sir, koji salati možete dodati na nekoliko načina. Možete ga, poput povrća, narezati na kockice pa umiješati u salatu, a možete ga i izmrviti i posipati po salati. Osim toga, možete i na samom vrhu salate poslužiti cijeli komad Salakis sira, preliti maslinovim uljem i posipati začinima.

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. Za još ukusniju salatu koristite domaće povrće, koje će se savršeno slagati s kvalitetnim sirom, a poželjno je i da koristite kvalitetno maslinovo ulje.

2. Grčka salata može funkcionirati kao samostalan obrok, kao predjelo ili kao prilog nekom mesnom jelu pa, ako smatrate da vam salata neće biti dovoljna, poslužite ju s mesom po želji.

Salata s tjesteninom i tunom

Još jedno jednostavno, a hranjivo i ukusno ljetno jelo je i salata s tjesteninom i tunom, a ako joj dodate i Salakis sir narezan na kockice, dobit ćete pravu rapsodiju okusa. Sastojke možete prilagoditi svojim preferencijama, a uz tjesteninu, tunu i sir, nezaobilazno je povrće poput cherry rajčica, paprika, luka i kukuruza, ali i majoneze i vrhnja koji će salati dati dodatnu kremoznost.

Sastojci: 

  • 250 g tjestenine 
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • nekoliko cherry rajčica
  • 1 ljubičasti luk 
  • 400 g tune iz konzerve
  • 140 g kukuruza iz konzerve 
  • 250 g Salakis sira
  • malo maslinovog ulja
  • 2 vrećice majoneze
  • 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja.

Tjesteninu skuhajte po uputama s vrećice, a dok se tjestenina kuha, pripremite ostale sastojke. Paprike i luk narežite na sitno, cherry rajčice prerežite na četvrtine ili na pola, ovisno o veličini, a iz konzerve ocijedite tunu i kukuruz. Skuhanu tjesteninu ocijedite pa ju isperite pod hladnom vodom kako bi se što prije ohladila. 

Tjesteninu pomiješajte s maslinovim uljem, majonezom i kiselim vrhnjem te začinite po ukusu. Umiješajte i ostale sastojke, a na samom kraju dodajte Salakis sir – možete ga, kao i u grčkoj salati, narezati na kockice ili izmrviti pa posipati po tjestenini.

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. Od tjestenine je za ovakvu salatu najbolje koristiti fusille (svrdla) ili penne, jer neće omekšati i sve će se zajedno ljepše povezati.

2. Ako želite, nešto od povrća možete izostaviti, a nešto možete i dodati. Osim navedenih sastojaka, u ovakve salate mogu ići i kapari, masline, tvrdo kuhana jaja, kiseli krastavci…

Salata s piletinom

Ako volite ljetne salate, ali uz dozu proteina, lagana salata s piletinom pravi je izbor. A uz pečena pileća prsa i povrće poput cherry rajčica, luka, krastavca i rukole, sjajan dodatak ovoj salati je i Salakis sir.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa
  • 150 g Salakis sira
  • 100 g ljubičastog luka
  • nekoliko cherry rajčica
  • 1 krastavac
  • 25 g rukole
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • malo nasjeckanog peršina.

Za početak pripremite pileća prsa – narežite ih na trakice ili kockice i začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Pustite da malo odstoje, a zatim ih pecite u tavici dok ne poprime zlatnu boju. Dok se piletina peče, povrće očistite i operite, luk i krastavce narežite na ploške, a rajčice prerežite na pola.

Salakis sir također narežite na kockice i pomiješajte ga u zdjeli zajedno s piletinom, lukom, rajčicama, krastavcima i rukolom. Napravite preljev od maslinovog ulja, octa i sušenog bosiljka pa ga prelijte preko salate i začinite po želji. 

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. Pileća prsa marinirajte nekoliko sati ili čak večer prije pečenja kako bi se okusi začina još bolje proželi.

2. Po želji, u salatu možete dodati i neko drugo povrće čiji će se okus odlično slagati s okusom piletine i finog Salakis sira, poput kukuruza ili paprika, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)