Video: Panonska jezera u Tuzli – slana oaza na sjeveroistoku Bosne

Toplotni val danas je bio na vrhuncu, a ni sutra se neće lakše disati. Liječnici stalno upozoravaju da se izbjegava boravak na otvorenom jer temperature od 40 stepeni velika su opasnost za zdravlje. U Tuzli prostora za osvježenje ima- na Panonskim jezerima gdje je danas bilo čak osam hiljada ljudi. I naša ekipa pronašla je osvježenje u ovoj slanoj oazi na sjeveroistoku Bosne.

Za samo dva i pol mjeseca od kada je zvanično otvorena turistička sezona u Tuzli, Panonska jezera posjetilo je više od 400 tisuća ljudi. Tuzla je tako ovog jedan od najposjećenijih gradova u ovom dijelu zemalja regije, jer se očekuje da će posjet ove godine biti rekordan i da će Tuzlu posjetiti i do pola milijuna turista.

“Ovo je raj. Ovo je bogatstvo. Ovdje dolaze sa svih strana˝, izjavio je Rastan Kamal, Sirijac koji živi u Tuzli.

“Čitava tri mjeseca sam ovdje. Svaki dan dolazim. Oduševljena sam i zaista je lijepo, vidi se iz priloženog, po boji˝, kazala je Vahida Mahmutagić iz Maglaja.

Ivica Nikolić, svaki dan iz Žepča putuje u Tuzlu na Panonska jezera

“Ovo mi se sviđa bolje nego more. Odem na more u Neum, u Hrvatsku. Ovdje je povoljnije, čišće, ima bolje uslove za presvlačenje, za tuširanje˝, navodi Nikolić.

Ova, zdrava i čista voda čiji se slanitet mjeri s kvalitetom Jadranskog mora, veliki je spas za djecu koja se u potpuno sigurnom i zaštićenom ambijentu kupaju i igraju.

Turisti u Tuzlu dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Češke, Mađarske, Francuske, Italije, Švedske, Nizozemske, Sjedinjenih Američkih Država.

“Ovdje možete osjetiti razne dijalekte, ekavicu, ijekavicu, Slavonija, Vojvodina, Mađarska, strani jezici, što nikada prije nije bilo u Tuzli˝, istakao je Edin Dračić iz Tuzle.

“Sve zavisi gdje se čovjek osjeća duševno dobro. Gdje je rahat. Osjećam se rahat I što ne valja meni valja˝, izjavio je Miko Violina Lugonjić iz Austrije.

A upravo je to posebnost Panonskih jezera što osim mogućnosti za kupanje u slanim jezerima, Panonika nudi brojne sajamske, atraktivne, sportske sadržaje.

“Sportski sadržaji, odbojka na pijesku, otvoreni fitnes centar, malo adrenalina na trećem jezeru su dio te zabave˝, naglasio je direktor Panonike, Maid Porobić.

Mi koji smo iz Tuzle najbolje znamo kakva je privilegija imati ovakvo prirodno blago u središtu grada. Ali nema veze ako niste iz Tuzle. Neka vam Panonska jezera budu motivacija da počnete cijeniti i uživati u prirodnim ljepotama Bosne I Hercegovine.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Maja Nikolić)